BIH

Divljača - Ovo je naselje na kraju zaborava

E. Muračević/ Avaz.ba

Piše: E. Mu.

19.11.2017

„Divljača“ je zaseok u vogošćanskoj Mjesnoj zajednici Semizovac. Radi se o lokalitetu na kojem je prije rata u BiH 1992.- 1995. godine u pet-šest kuća živjelo stanovništvo srbijanske nacionalnosti. 

Minuli rat učinio je svoje. 

Oni su napustili ognjišta koja su danas tako zapuštena da se u njihovim kućama teško može živjeti. Zub vremena učinio je svoje te su mnoge u ruševnom stanju, a od nekih su, zarasli u korov, ostali samo kameni temelji kao znak da su tu nekada bili stambeni objekti. Samo jedna kuća je obnovljena i u njoj živi bošnjačka porodica. Do te kuće put je neuređen i kaljav. Ovakvih naselja širom Bosne i Hercegovine ima mnogo. 

„Divljača“ je ovih dana dospjela u žižu bosankohercegovačke javnosti. 

Ne po tome kako se u ovo naselje vraća život već zbog vandalskog čina usljed kojeg su na lokalnom prvoslavnom groblju, uz ovo naselje, uništena tri nadgrobna spomenika, porazbijana stakla na kapelici a jedan, vrlo teški, nadgrobni spomenik u obliku krsta bačen je u šikaru ispod puta pored kojeg se nalazi ovo groblje. 

Čin je ovo za svaku osudu. I nadležni iz Općne Vogošća osudili su ovaj vandalizam te zatražili od nadležnh institucija da poduzmu potrebne mjere kako bi se pronašli i kaznili počinioci. Sem verbalne osude drugih aktivnosti vezanih za pomoć u sanaciji oštećenih nadgrobnih spomenika nema.

Inače, na ovom groblju sahranjivane su srbijanske porodice još od davne 1783. godine. Nadgrobni spomenici ne samo da su tri vijeka prkosili vremenu nego i mnogim ratovima i nikad nisu skrnavljeni. Mještani Semizovca su u šoku. Prosto ne mogu vjerovati u to da neko dira spomen obilježja pokojnika. 

- Ma ko da je to učinio nije imo dobre namjere - kaže Nedžib Kulo. 

Srećom, pripadnici Sedme policijske uprave Vogošća-Ilijaš, uspeli su, vrlo brzo, locirati i lišiti slobode tri osobe za koje se sumnja da su počinili ovo krivično djelo vezano za povredu mira pokojnika. Radi se o K.E., rođenom 1998. godine, D.B., rođenom 1999.godine i malodobnoj osobi B.K., rođenoj 2002. godine. 

Sva trojica su rođeni i nastanjeni u Sarajevu. 

Postoje osnovi sumnje da su ove osobe 11. novembra ove godine, na pravoslavnom groblju „Divljača“ koje se nalazi na području općine Vogošća, oštetili tri nadgrobna spomenika i stakla na kapeli u groblju. Oni su predati u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.