BIH

Neuspjeli sastanak sa Čamparom: Policija sutra ide u proteste

Čampara: Nije pristao da se u Zakonu o PIO/MIO uvrsti jedna rečenica

S. D.

20.11.2017

Sastanak Sindikata policijskih službenika FBiH održan je jutros u Federalnoj upravi policije sa ministrom Aljošom Čamparom, ali nisu uspjeli usaglasiti stavove i policija sutra ide u proteste ispred Parlamenta FBiH, potvrdio je za "Avaz" Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-a FBiH.

Kako je Škulj pojasnio za „Avaz“, Čampara nije pristao da se u Zakon o PIO/MIO, koji bi se sutra trebao naći pred Federalnim parlamentom, uvrsti samo jedna rečenica, a kojom će se garantirati da će se odlazak u penziju policijskih službenika rješavati kroz Zakon o policijskim službenicima.

- Nisu pristali na tu jednu rečenicu i zato mi sutra idemo u proteste. Sutra ćemo tražiti ponovo da se taj naš zahtjev ispuni – kazao je Škulj, dodajući da se pred Parlamentom sutra očekuju policijski službenici iz sedam kantona FBiH, SIPA-e, Granične policije i Sudske policije.

Kako je naveo, policajce boli to što su diskriminirani i što vlasti ne vode mnogo računa o njima, iako su prvi stali u odbranu BiH, prije vojske.

- Poslije je vojska dobila povoljne penzije, a policija ne dobiva zaslužene penzije i beneficije. To je diskriminirajuće, jer smo svi učestvovali u akcijama odbrane, posebno specijalci, a sada će nas dovesti do prosjačkog štapa - kazao je Škulj.

Podsjetimo, policajci iz sedam kantona FBiH iz sindikata tvrde da je Nacrt zakona o PIO-u, ovakav kakav je sada predložen, diskriminirajući jer bi policijskim službenicima bile smanjene penzije u odnosu na postojeće.

Kako je ranije istakao Škulj, njihov sindikat policije, koji zastupa sedam kantona u Federaciji BiH, potpuno je isključen iz razgovora koje je protekle sedmice sa predstavnicima Vlade FBiH održala Unija samostalnih sindikata policije FBiH i Sindikat policije Kantona Sarajevo.

Inače, poslanici SBB-a su prije nekoliko dana, na osnovu dogovora sa sindikatima policije, predložili amandman koji rješava status svih policajaca, ali Čampara i Novalić ga ne žele prihvatiti.

Zato je očekivati da SBB neće podržati postojeći Prijedlog Zakona o PIO/MIO, jer bi time više od 10.000 policajaca imalo 20 posto manju penziju od one koju su zaslužili.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.