BIH

Duraković o presudi Mladiću: Očekujem najveću moguću kaznu za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva

Piše: Al. Ti.

20.11.2017

U Hagu će se u srijedu izreći presuda bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. 

Bivši načelnik Srebrenice, grada gdje se desio genocid 1995. godine, koji su izvele Mladićeve snage, Ćamil Duraković je za Avaz.ba kazao kako očekuje najveću moguću kaznu.

- Kao čovjek koji je preživio genocid u Srebrenici i kao legalista, očekujem da takvom zločincu bude donesena najveća moguća presuda za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva, ali i druge zločine koji mu se u optužnici stavljaju na teret - kazao je Duraković.

Naglasio je kako je ovo predstojeća presuda Mladiću jedna od historijskih najvažnijih presuda.

- Ova presuda se direktno tiče osobe koja je bila glavna u komandovanju vojske RS, a i u njegovoj vezi sa Srbijom, s obzirom na to da je on penzioner JNA, odnosno Srbije, tako da to po prvi put pravi sponu da je Srbija direktno bila uključena na agresiju i zločine u Bosni i Hercegovini. Recimo, u slučaju Radovana Karadžića, riječ je bilo o najodgovornijoj osobi u političkom smislu, kao predsjedniku entiteta Republika Srpska, zatim visokim funkcionerima vojske RS, ali ovdje se radi o najodgovornijoj osobi u sistemu vojske, a direktno je vezan za Srbiju. Zaista mislim da bi ovo trebala biti historijska prekretnica, po prvi put, možda najbitnijoj ličnosti u kontekstu rata u BiH, bit će donesena presuda, a nadamo se da će ona biti najrigoroznija - zaključio je Duraković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.