BIH

Evropska investicijska banka od "Autocesta FBiH" traži pojašnjenje za dionicu na jugu države: Zbog "Cengiza" blokirane pare za autoput

Gradnja dionice duge 11 kilometara treba biti finansirana kreditom EIB-a

Piše: M. AŠČIĆ

20.11.2017

Evropska investicijska banka (EIB), koja finansira gradnju dionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru 5C, ukupne vrijednosti 200 miliona maraka, uputila je Upravi „Autocesta FBiH“ pismo u kojem navodi da ne može dati saglasnost na izvještaj o odabiru izvođača radova na dionici dugoj 11 kilometara! 

Nema odstupanja

- Na temelju informacija koje su sadržane u evaluacijskom izvještaju i dodatnom pravnom mišljenju, banka smatra da nema dovoljno opravdanja koja dokazuju da oblik tenderske garancije koju su predala dva odbijena ponuđača (tj. konzorcij Azvirt LLC i Power Construction Corporation of China LTD. i JV Fernas & Ozgun Insat) predstavlja materijalnu devijaciju u odnosu na zahtjeve tenderske dokumentacije - navodi se u pismu EIB-a.

Također, EIB zamjera „Autocestama FBiH” da „evaluacijski izvještaj i mišljenje stručnjaka ne sadrži dovoljno argumenata koji pojašnjavaju zašto se tenderske garancije koje su dostavili ponuđači smatraju materijalnom devijacijom u odnosu na zahtjeve tenderske dokumentacije“.

- Banka trenutno nije u mogućnosti da izda non-objection (odobrenje, op. a.) na ovaj evaluacijski izvještaj. Spremni smo da razmotrimo i pregledamo novi prijedlog koji će uzeti u obzir dodatne tehničke, zakonske i/ili finansijske elemente koji dokazuju rezultate evaluacijskog procesa - kaže se u pismu EIB-a „Autocestama FBiH“.

S obzirom na to da EIB treba kreditom finansirati cijeli ovaj projekt, ovo automatski znači i blokadu novca za gradnju dionice Počitelj - Zvirovići na Koridoru 5C. No, iz banke su nam nezvanično kazali da ne žele ništa komentirati dok se cijeli postupak ne okonča.

Azerbejdžansko-kineski konzorcij „Azvirt” u utrci za gradnju ove dionice poslao je najpovoljniju ponudu, a u top-tri ponuđača su i konzorcij „Strabag - Euro-Asfalt” te turski „Cengiz Insaat”.

Uprava „Autocesta FBiH“ nedavno je EIB-u poslala na odobrenje ponudu u kojoj navodi da su „Strabag“ i „Euro-Asfalt“ ispunili uvjete tendera na osnovu evaluacijskog izvještaja tenderske komisije te preporučila njihov izbor za izvođača radova, obrazloživši da „Azvirt” nije dao garancije kakve su bile propisane tenderom, iako je ta ponuda za 12.782.185,6 KM ili 6.535.427,7 eura bila jeftinija od „Strabagove“. Inače, ponuda „Cengiza“ skuplja je od najpovoljnije za 15,4 miliona maraka (7,7 miliona eura).

Stav EIB-a kakav je izražen u pismu Upravi „Autocesta”, prema saznanjima „Avaza“, najvjerovatnije je rezultat djelovanja turskog „Cengiza“, koji na sve načine putem svojih lobista i političkih pokrovitelja želi dobiti ovaj posao u BiH, o čemu smo već pisali.

Sjedište EIB-a u Luksemburgu: Traže novi prijedlog

Dodatne provjere

Izvjesno je da „Cengiz” igra na kartu da će, ako ishodi da EIB posegne za dodatnim provjerama ovog dijela tenderskog postupka, na kraju uspjeti dobiti posao gradnje ove vrijedne dionice autoputa na kojoj se treba graditi i kolosalni most Počitelj.

U slučaju da EIB ponovo odbije dati odobrenje „Autocestama“, doći će do novog poništenja tendera. Inače, ovaj tender već je poništen u februaru ove godine te je raspisan novi po „užurbanoj“ proceduri.

Spremni poslati nezavisnog konsultanta

Iz EIB-a tvrde da su spremni poslati nezavisnog konsultanta koji će djelovati kao posmatrač u daljnjem evaluacijskom procesu na strani te banke.

Također, u pismu „Autocestama FBiH” predlažu da tokom slanja novog izvještaja „uzmu u obzir paragraf 5c EBRD-ovih Standardnih evaluacijskih tenderskih obrazaca i Vodič za evaluaciju o evaluaciji tenderske garancije”.

Terzić: Iz banke traže samo dopunu

Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“, rekao je za „Avaz“ da iz EIB-a traže samo da se dopuni izvještaj i da tender nije ugrožen.

- To ne znači da je odbačen izvještaj komisije. Iz EIB-a je jasno i precizno naznačeno da ga trebamo dopuniti i poslati ponovo na konačno odlučivanje. Nema tu nikakvih igara. To što traže mi ćemo i uraditi - kaže Terzić.

„Strabag“ će dobiti 3,1 milion KM od BiH

„Strabag“ će od BiH, po tužbi zbog Svilaja, dobiti 3,1 milion KM zbog neuvođenja u posao nakon dobivenog posla 2014. godine. U prethodnom postupku gradnje mosta Svilaj, naime, „Strabag“ je od BiH (s kim u dogovoru, utvrdit će tužilaštvo i sud) oteo 910.846,68 eura "izgubljene dobiti", 361.685,61 eura "za pravne i druge troškove" te 193,52 eura "dnevne kamate", što iznosi 1.272.532,29 eura bez kamata, čemu treba dodati oko 355.000 eura trenutnih kamata, te dobijemo iznos od ukupno 1.624.757,29 eura, odnosno 3.177.739,05 KM otetih od Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.