BIH

Ohranović: Mladićeva bestijalnost postaje historijski fakat

Fena

20.11.2017

Sa presudom koju će Haški tribunal u srijedu izreći ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću izlazimo sa terena emocija koje su u potpunosti opravdane u ovom slučaju, na teren historijskih činjenica, ocijenio je u izjavi za Fenu direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović. 

Po njegovim riječima, svaka ovosvjetska sudska kazna, pa čak i ona doživotna, nije i ne može biti dovoljna za zločine za koje je odgovoran Ratko Mladić.

- Ono što je ovdje važno jeste da će za sva vremena ostati zapisano ono što Haški sud presudi, a naravno to treba biti najstrožija kazna. Bestijalnost koju je sa svoje pozicije provodio Mladić tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu s ovom presudom postat će historijski fakat koji niko, nikad i nigdje neće moći pobiti, a da ne bude izvrgnut ruglu u svijetu koji priznaje civilizacijske vrijednosti - rekao je Ohranović.

Na kraju je ocijenio da će vremenom na dnevni red, ovako ili onako, doći i to kako mogu biti krivi kreatori i osnivači zla, a da njihovo djelo utemeljeno na zločinu i kostima žrtava i dalje opstaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.