BIH

Ministar Jusko na Međunarodnoj konferenciji u Turskoj

Avaz.ba

20.11.2017

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko učestvuje na Međunarodnoj konferenciji E-COMMERCE u Antaliji. Konferencija posvećena elektronskom poslovanju i ubrzanom digitalnom razvoju organizirana je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Turske, a u njenom radu učestvuje više od dvadeset ministara iz Evrope, Azije i Afrike.


Na marginama Konferencije, ministar Jusko je razgovarao sa domaćinom Konferencije Ahmetom Arslanom, turskim ministrom prometa i komunikacija. Dvojica ministara su se usaglasili o važnosti razvoja i gradnje prometne infrastrukture za ekonomski napredak svake zemlje, a dogovorili su i razmjenu iskustava u procesu digitalizacije, kao najbrže rastuće industrije u svijetu.


Ministar Jusko je prvog dana Konferencije imao kraći susret i sa Jassimom Bin Saif El-Sulaitijem, ministrom prometa i komunikacija Katara. Ministri su izrazili zadvoljstvo primjenom Sporazuma koji su potpisali prije pet mjeseci u Dohi i pozdravili brzo otvaranje aviolinije Doha – Sarajevo, što je dovelo do porasta turističke razmjene između BiH i Katara i otvorilo put za ubrzanu poslovnu saradnju i kontakte.


Sutra, drugog dana Konferencije, ministar Jusko učestvovat će na ministarskom panelu na temu "Digitalne transformacije u poštanskom prometu i elektronskom poslovanju".


Također, planirano je da ministar Jusko razgovara i sa Nihatom Zejbekčijem (Zeybekci), turskim ministrom ekonomije. Tema tog sastanka trebao bi biti projekat povezivanja Sarajeva i Beograda brzom cestom i autocestom, što je izvorno ideja ministra Zejbekčija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.