BIH

Osnovci uredili naslovnu stranicu „Dnevnog avaza“

Đaci za vrijeme izrade prve stranice novine ( A. Durgut/ Avaz.ba)

Piše: N. MANJURA

20.11.2017

Kako izgleda pisanje tekstova, priprema, tehnička obrada i izrada naslovnice najutjecajnije i najtiražnije novine u BiH, „Dnevnog avaza“, protekle sedmice uvjerili su se članovi Novinarske sekcije Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva Šejla Bujak, Emina Junuzović i Imad Dumanjić.

Učenici osmog razreda sami su birali vijesti koje će se naći na prvoj stranici.

Zanimljive priče

Na taj način učestvovali su u UNICEF-ovoj (Fond Ujedinjenih naroda za djecu) kampanji „Take Over“, u kojoj djeca preuzimaju medije, politiku, preduzeća, sportske i zabavne programe na jedan dan, kako bi podržali milione svojih vršnjaka koji su neškolovani, nezaštićeni i raseljeni, a u sklopu Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava danas.  

Iako imaju novinarskog iskustva, s obzirom na to da su aktivni članovi školske novinarske sekcije, najteži zadatak bila im je selekcija vijesti. Obišli su redakciju naše novine, upoznali se s tim kako ona funkcionira te kao pravi urednici od novinara odmah zatražili vijesti koje su taj dan bile na raspolaganju.

- Nismo se prije susretali s ovakvim vijestima. U našem školskom listu „Svjetlost sunca“ pišemo o uspjesima sekcija, objavljujemo radove naših učenika... „Avaz“ je vrlo profesionalna i ozbiljna novina i to nam je prilika da pokažemo koliko smo do sada naučili. Ako se mene pita, na naslovnoj se moraju naći sportske vijesti - kazao je Imad.

Njegove školske kolegice Emina i Šejla odabrale su nekoliko vijesti iz šou-biza, a sve troje bilo je saglasno da glavni naslov na prvoj stranici bude – „Djeca preuzimaju svijet“. Uz pomoć „Avazovih“ urednika i novinara naslovnicu su kreirali od priča koje su njima bile interesantne i koje bi, kako kažu, rado čitali i njihovi vršnjaci. Također, upoznali su se s cjelokupnim procesom nastanka jedne novinske stranice – od pisanja teksta, uređivanja, lektoriranja, preko tehničke obrade fotografija, do tehničkog dijela izrade.

Učenici pripremaju materijal za novinu s našom urednicom ( A. Durgut/ Avaz.ba)

Zadovoljni urađenim

- Kada su nam rekli kako ćemo ovo uraditi, izgledalo je lagano, ali ima tu mnogo posla. Kada smo vidjeli konačnu verziju stranice, koja je izgledala odlično, bila sam ponosna na sebe i svoje kolege što smo kao učenici osmog razreda napravili takvo nešto, naravno uz pomoć stručnjaka iz „Dnevnog avaza“, koji su nam sve lijepo objasnili - rekla je Šejla.

Sa svojom naslovnicom, osnovci su zadovoljni napustili redakciju te dodali da jedva čekaju da je pokažu roditeljima, koji čitaju „Avaz“, kao i svojim vršnjacima. 

Urađena i tehnička priprema fotografija ( A. Durgut/ Avaz.ba)

Godišnjica usvajanja Konvencije  

Djeca su danas preuzela posao odraslih, na godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta i pokretanja prvog Međunarodnog dana. Cilj akcije je da djeca širom svijeta progovore o maltretiranju, diskriminaciji i nepravdi koju svakog dana proživljavaju njihovi vršnjaci. Tako 385 miliona djece danas živi u ekstremnom siromaštvu, 264 miliona djece i mladih se ne školuje, a 5,6 miliona djece mlađe od pet godina umrlo je od uzroka koji se mogu spriječiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.