BIH

Očekuje nas toplije vrijeme, ali ne u cijeloj BiH

Avaz.ba

20.11.2017

Nakon izrazito nestabilne prošle sedmice koju je obilježila većim dijelom djelovanje prostrane Tirenske ciklone, nad našim krajevima jača polje anticiklone koja će smiriti dinamične vremenske prilike i stabilizirati vremensku situaciju u našoj zemlji narednih barem pet dana i osigurati koliko-toliko sunčane dane.

Pred naše krajeve počet će pritjecati i osjetno toplija zračna masa koja će strujati iz područja Mediterana u jugozapadnoj visinskoj struji, što će se odraziti kroz blago pozitivnu anomaliju od višegodišnjeg prosjeka. Ali ne posvuda, piše amater meteorolog Nedim Sladić.

Upravo ova situacija može biti i dvosjekli mač naročito za područja centralne i dijelove sjeverne Bosne, a pogotovo se to odnosi na dijelove Posavine i područja unutar Sarajevsko-zeničke zavale, prvenstveno u većim aglomeracijama, kako je to i slučaj za ovo doba godine.

Naravno, govorimo o temperaturnoj inverziji, Sarajlijama jedan od onih mržih pojmova, jer prva asocijacija koju imamo na ovaj pojam jeste dugotrajno zadržavanje magle, tj. smoga, kako nema jačeg utjecaja vjetra koji bi taj sloj rastjerivao. Po visini, daljnjom akumulacijom toplog zraka u uvjetima slabe visinske zračne cirkulacije bi postepeno pogoršavalo cjelokupnu situaciju - topao zrak bi se uzdizao prema gore, a pri dnu bi strujao sve hladniji.

U Sarajevu to zovemo «efektom poklopca», pri čemu ispod takvog poklopca ne postoji nikakvo značajnije strujanje vazduha pa je sloj magle u takvom slučaju statičan, koji u kombinaciji sa ostalim štetnim, polutantnim česticama onečišćava zrak pa se stvara smog. Zadržavao bi se hladan, po pravilu teži, zrak u donjem sloju što onom toplijem iz višeg sloja ne bi omogućilo da se penetrira prema nižem, jer ne bi postojalo jače vertikalno kretanje, suzbile bi se turbulencije koje su prijeko potrebne, odnosno ne bi postojalo miješanje zraka koje bi došlo probojem hladne fronte i koje je ključno da se inverzija naposlijetku i poništi jer bi se temperature tako dovele u ujednačenost.

Kako na našem području bi zaposjela prilično prostrana i dominantna istočnoeuropska anticiklona, frontalni poremećaji bi bili usmjereni znatno sjevernije od naših krajeva, što nama nepovoljno ide u susret jer upravo oni dozvoljavaju miješanje zraka koje poništava inverziju.

Umjesto sunca i iznadprosječne topline, prema kraju sedmice zbog nedostatka vjetra, relativno visokog vazdušnog pritiska i položaja anticiklone na njenom istoku kontinenta, stvorit će se uslovi za aerozagađenje i smog u većim gradskim sredinama, a to će se osjetiti najviše kroz temperaturu koja će biti nerijetko i do 7 stepeni niža u odnosu na krajeve koje bude grijalo sunce.

Tako će veći dio sedmice biti u znaku umjereno oblačnog i sunčanog vremena, a od sredine sedmice pritjecajem toplog zraka sa Mediterana bit će i sve toplije, pa već prema kraju radne sedmice temperature ponegdje u dijelovima Hercegovine i sjeverozapadne Bosne mogu dosegnuti i 18 stepeni na temperaturnoj skali, a u ostalom dijelu Bosne uglavnom između 10 i 15, s tim da područja koja budu imala dugotrajnije zadržavanje magle mogu računati da će te vrijednosti biti znatno niže, i uglavnom njihova dnevna granica će se zadržavati ispod 10 stepeni.

Jutra će zbog vedrine biti hladnija, tako da će jutarnje vrijednosti temperatura se kretati od -4 do 3, na jugu od 3 do 8 stepeni.

Više naoblake prolazno je moguće do sredine sedmice na zapadu i sjeverozapadu zemlje, dok nova promjena vremena koja bi donijela zahlađenje i padavine vidljiva je oko 27. novembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.