BIH

Jedna od najstarijih džamija u Zenici uskoro dobiva novo ruho

Sejemenska džamija u Zenici dobiva novu ogradu ( D. Pašalić)

D. PAŠALIĆ

21.11.2017

Sejemenska džamija, druga najstarija džamija u Zenici, koja je uvrštena u bh. nacionalne spomenike, tačnije, harem ove džamije i munara, uskoro će dobiti potpuno novo ruho. Početkom mjeseca, naime, počelo je uređivanje ogradnog zida ove džamije.  

Betonski blok

Prema riječima hafiza Safeta ef. Husejnovića, imama Sejmenske džamije, radi se o projektu vrijednom skoro 40.000 maraka, koji finansiraju Medžlis Islamske zajednice Zenica i džemat Sejmen.

- Džamija je pod zaštitom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, ali ograda nije. Stara ograda, napravljena od elemenata, izgrađena je davnih šezdesetih godina. Prikupljajući stručna mišljenja, odlučili smo se na zamjenu ograde, koja neće ugroziti objekt džamije ni fizički ni vizuelno – pojašnjava on.

Posebno ističe da se predložena ograda pravi od mošćaničkog kamena te da je primjerenija objektu džamije i njenom historijsko-arhitektonskom izražaju od nekadašnjeg šljako-betonskog bloka.

Vakufsko zemljište

Osim što će uljepšati prostor oko džamije, gradnjom novog zida bit će proširen i trotoar za 110 centimetara, za šta je ustupljeno vakufsko zemljište, a sve da se pješaci, kao i školarci, mogu komotnije kretati na ovom dijelu puta. Završetak projekta očekuje se u aprilu naredne godine, a dosadašnji radovi teku planiranom dinamikom.

Urađen i projekt novog izgleda džamije


Gradnja javne česme 

- Na ćošku prema slastičarni “Palma” bit će izgrađena i javna česma, što je još jedan hajr ovog projekta. Radi se o drugoj javnoj česmi u Zenici, koja će posebno biti korisna u ljetnim danima za sve građane – kaže hafiz Husejnović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.