BIH

Sara Velaga: Voljenoj baki za rođendan priredila promociju knjige

Promocija knjige održana u jajačkom Domu kulture

E. CRNKIĆ

20.11.2017

U povodu proslave 70. rođendana Slavice Glamočak, dugogodišnje prosvjetne radnice, njena unuka Sara Velaga došla je na originalnu i nesvakidašnju ideju. S obzirom na to da je Slavica s godinama napisala dosta materijala, Sara joj je, kao rođendanski poklon, upriličila štampanje i promociju knjige “Kaleidoskop”.  

Doprinos kulturi

Promocija je održana u biblioteci Doma kulture u Jajcu, a promotor je bio dugogodišnji jajački novinar i hroničar Hidajet Zjajo. On je izjavio da je ovo, prije svega, značajan doprinos kulturi grada Jajca, a potom i “temelj na koji će svako od nas nadograditi sebe i svoje iskustvo”.

Slavicina unuka Sara Velaga na prmociji je izjavila kako je ovo njen skromni način i pokušaj da se zahvali za sve što je baka uradila tokom godina za nju.

- U suštini, ovo je za mene bio zadatak da se pokušam barem malo odužiti za sve što mi je baka pružila i da joj povodom rođendana priredim promociju njene knjge. Knjiga je jedna iskrena emocija, porodični zapis o izbjegličkom periodu, povratku, o tome kako je biti manjina u nekom gradu, kako se suočavati s različitim otkazima, sa malim budžetom, ali s velikim srcem i velikom energijom – rekla je Velaga.

Autorica Slavica, ne krijući oduševljenje i neizmjernu zahvalnost, iskoristila je priliku da pročita odlomak knjige i naglasi kako je sve u životu iluzija te da ga je važno živjeti u ovom trenutku.

Velaga: Zahvala baki

Izazvati emocije

- Obično na promocijama ljudi čitaju odlomke, ja ne mislim. Vi ćete, nadam se, čitati sami. Knjiga se zove “Kaleidoskop” po jednoj igrački koja je kao cijev u kojoj se, kada se zarotira, pojavljuju razne šare, koje možemo prenijeti u šta god želimo. Nadam se da će moja knjiga izazvati u vama, također, emocije, nadam se pozitivne, i da ćete izvući pouku, koja je, prije svega, da život svakog dana treba živjeti jako i punim plućima, ne štedjeti u emocijama i voljeti svoje najmilije svakog dana, jer život nam svima prođe kao san – rekla je Slavica Glamočak.

Glamočak: Voljeti najmilije


Razgovor s autoricom 

U čast slavljenice, njenog 70. rođendana i uspješno održane promocije, upriličena je zdravica uz šampanjac. Svi oni koji su prisustvovali promociji, imali su priliku razgovarati s autoricom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.