BIH

Nakon protesta u Sarajevu: Definirati pravo na ostvarivanje penzija policijskih službenika

J. Alibegović/Avaz.ba

Avaz.ba

21.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Pred Parlamentom Federacije BiH, gdje je u 10 sati počela sjednica Predstavničkog doma i na dnevnom redu je zakon o PIO, protestiralo je nekoliko stotina policijskih službenika, članova Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH, koji okuplja policijske službenike iz sedam kantonalnih MUP-ova. 

Podršku su imali i od Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

Policajci iz sedam kantona u FBiH protestovali su ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH nakon što jučer sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom (SDA) nisu postigli dogovor o načinu penzionisanja.

- Imali smo pregovore u MUP-u FBiH. Nisu uspjeli. Mi smo čak bili pristali na umanjenje penzija, ali nam nisu mogli osigurati da u zakonu o PIO bude jedna rečenica, da će se policijske penzije rješavati u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima – rekao je Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije.

Podsjetimo, Škulj je istakao da im odgovara amandman Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i da se nadaju da će biti usvojen.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je ranije da policijski službenici traže da se na poseban način definira njihovo pravo na ostvarivanje penzije. 

- Nama je potpuno svejedno da li će to biti realizirano putem dopuna Zakona o policijskim službenicima ili putem Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO). Važno je da se na jedan od ta dva načina definiše pravo na ostvarivanje penzije policijskih službenika - istakao je Hadžiabdić.

Čampara nije pristao da se u Prijedlog zakona o PIO, koji bi danas trebalo da razmatraju poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uvrsti rečenica kojom će biti garantirano da će se odlazak u penziju policijskih službenika rješavati putem Zakona o policijskim službenicima.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Foto: A. Kuburović/Avaz.ba

Video: A. Durgut/Avaz.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.