BIH

Goraždani uoči sutrašnje presude: Kakva god kazna bila, ne može ublažiti suze srebreničkih majki

Al. B.

21.11.2017

Građani Goražda su istog mišljenja: Ratko Mladić zaslužuje najstrožiju kaznu. Ali, bez obzira na to kakva kazna bila, kaže jedan od anketiranih, ne može ublažiti patnju i bol onih koji su izgubili svoje najmilije tokom agresije.

Ovako su reagirali Goraždani na pitanje našeg novinara Alena Bajramovića, kakvu sutra očekuju presudu za ratnog zločinca Ratka Mladića.

Alen Selimović

Očekujem da će poslije ovih ratova, zlobe i jada ipak pobijediti pravda. Jeste da bilo koja kazna ne može vratiti izgubljene živote i suze porodica, ali može donijeti istinu za buduća pokoljenja, može donijeti smiraj dušama uplakanih majki. Nadam se da će se pojaviti na Balkanu jedan Vili Brant i da će kleknuti, uz izvinjenje, u ime onih koji se nisu nikad slagali sa zločinima i da će tražiti oprost, radi mira i onih koji ostaju poslije nas.


Alen Selimović

Selim Karkelja

Presuda Mladiću treba predstavljati dokaz da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Svima, a posebno nama u Podrinju, poznato je učešće vojske Srbije na bosanskom ratištu, kao i masovni zločini koji su počinjeni pod komandom Ratka Mladića. Najmanje što mogu da očekujem je doživotni zatvor. Nadam se da će presuda doprinijeti da jezik mržnje i tenzije kakve često imamo u budućnosti iščeznu.


Selim Karkelja

Muhamed Bajrović

Presuda Mladiću, kakva god da bude, neće bitno utjecati na suštinske probleme u BiH, ali i susjedstvu, 22 godine poslije genocida u Srebrenici. Ona će, vjerujem, sa aspekta zemaljskih sudova biti pravična, onoliko koliko je to bila i u slučaju Radovana Karadžića, ali šta sve te mjere znače žrtvama i njihovim porodicama, a i svima nama koji smo osuđeni na ovakav mir u BiH!? Haški tribunal zatvara posljednja poglavlja smrti Jugoslavije, a međunarodna zajednica, kao što je to činila u ratu u BiH, sada ponovo mirno gleda na lagano odumiranje posmrtnih ostataka cijelog regiona. Pitam se hoće li i u kojem evropskom centru biti osnovan tribunal koji bi trebao procesuirati ovaj poslijeratni zločin i njihove izvršioce? Zločin nad vlastitim narodima od strane režima u zemljama regije.


Muhamed Bajrović

Slavko Klisura

„Svi ideali svijeta nisu vrijedni suze jednog djeteta“, poruka je koja ja duboko u mom srcu... A najviše boli i stradanja prošla su djeca tokom rata u BiH. Svaki dan zastanem pred spomen-obilježjem ubijenoj djeci Goražda i uvijek iznova postavljam pitanje: Zašto? Pucati u djevojčice i dječake, prekinuti djetinjstvo, zaustaviti osmjehe najnevinije na svijetu ...To je zločin! Zato kao Bosanac, kao čovjek, mislim da se svaki zločin mora sakcionisati i svaki zločinac kazniti.


Slavko Klisura

Esma Drkenda

Odgovoran je ne samo za Srebrenicu već za sva stradanja bh. građana, a naročito Bošnjaka. Takvom presudom bi bila zadovoljena pravda za sve. Žrtve, nažalost, ne možemo vratiti, ali bi ona puno značila njihovim porodicama i preživjelima. Svakako da se zna i da je dokazano ko je odgovoran za masovna ubistva, ali i sve druge patnje bosanskog naroda, za rušenje i agresiju na BiH i u praksi nijedan zločin ne smije ostati nekažnjen. Sve drugačije presude predstavljale bi veliko razočarenje za sve koji su preživjeli ratne torture.


Nermin Mašala

Zaista nemam nekih prevelikih očekivanja po tom pitanju. Nijedna kazna nije dovoljna, nijedna presuda ne može ublažiti jednu jedinu suzu srebreničkih majki, sestara, djece, ali ne samo srebreničkih. Tako da, zaista, kada se sve uzme u obzir, iz ove perspektive, ovosvjetski gledano, najpravednija bi bila smrtna kazna, ali je i ona dovoljna samo za jedan život, a šta je sa drugih na stotine hiljada. Očekujem da, ako je to moguće, ova presuda bude presudna za kristalizaciju političke situacije zemalja Balkana, definisanja agresora i žrtve, priznanje počinioca, jer bez toga zaista je teško pričati o kvalitetnom suživotu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.