BIH

Na ulice izlazi 100.000 penzionera ako se zakon o PIO ne usvoji do Nove godine?

Srna

21.11.2017

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera Federacije BiH (FBiH) Omer Omerefendić poručio je parlamentarcima da federalni zakon o PIO mora biti usvojen do kraja godine ili će penzioneri stupiti u proteste, na kojima će biti 100.000 ljudi.

Omerefendić je, u pauzi sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, naglasio da su penzioneri razočarani zbog današnjeg postupka onih koji nisu glasali za razmatranje zakona o PIO-u po hitnom postupku, prenose federalni mediji.

On je naveo da je postojeći zakon toliko katastrofalan da bi za dvije godine penzioni sistem uništio i ugrozio budžet Federacije.

- Dovoljno je reći da sada imamo više od 900 ljudi koji imaju penzije veće od plate, a ima više od 25.000 penzionera koji su dobili svoju zarađenu penziju i pored toga još jednu - rekao je Omerefendić i upitao da li takav zakon treba da postoji.

Omerefendić je poručio i da "ne računaju na njihove glasove na izborima", napominjući da je riječ o 650.000 glasova.

Najavljeni novi federalni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju neće biti prva tačka dnevnog reda današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma koja je u toku. Njegov redoslijed još nije poznat, budući da dnevni red do sada nije konačno utvrđen.

Poslanici nisu prihvatili ni prijedlog da taj zakon bude razmotren po hitnom postupku, kako je predlagala Federalna vlada.

Za vladin prijedlog glasali su poslanici vladajućih SDA i bloka stranaka predvođenih HDZ-om BiH, ali ne i treći koalicioni partner u vlasti Savez za bolju budućnost, čiji su poslanici  bili protiv ili uzdržani, kao i članovi opozicionih stranaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.