BIH

{UŽIVO:} Tok izricanja presude ratnom zločincu Ratku Mladiću

Piše: A. HADŽIĆ

22.11.2017

Optužbe za genocid

Predsjedavajući Sudskog vijeća Alfons Ori te Kristof Flige i Bakone Moloto (članovi Vijeća) prisutne su upoznali s osnovnim činjenicama vezanim za ovaj predmet.

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do pred kraj 1995. godine.  

U završnoj riječi tužilaštva, u decembru 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu.


Sudije u vijeću koje Mladiću izriču presudu. Sudije u vijeću koje Mladiću izriču presudu

Suđenje počelo 2012.

Prvu optužnicu protiv Ratka Mladića Haško tužilaštvo je podiglo još 25. juna 1995. godine i nakon toga je tri puta širilo i mijenjalo, zbog potrebe da suđenje bude što učinkovitije, pa su u njoj zadržani samo najteži ratni zločini.


Podsjetimo, optužnica protiv Mladića podignuta je 1995., a on se nekoliko godina skrivao, izbjegavajući tako hapšenje i izručenje Haškom tribunalu. Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.

TOK IZRICANJA PRESUDE


10:00 - Počelo je izricanje presude Ratku Mladiću

10:07 - Tokom izricanja presude sudija čita Mladiću: Zatočenici su bili prisiljavani na međusobna silovanja, čak i djeca od 12 godina

10:17 - Trenutno se čita presuda za zločine u Sarajevu: "Počevši od sredine maja '92. do novembra '95. SRK je namjerno granatama gađao civilno stanovništvo Sarajeva i to na lokacijama koje su imale malo ili nimalo vojnog značaja. Mnogi od njih su ustrijeljeni dok su obavljali svakodnevne aktivnosti: donošenje vode, odlazak na tržnicu, šetnja sa djecom", saopćio je sudija Aurie u vidu zaključaka sudskog Vijeća.

10:36 - Sudsko vijeće Haškog tribunala iznijelo je u zaključku presude Ratku Mladiću da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih općina jer je ubijena relativno mala grupa Bošnjaka.

Tačka 1 optužnice protiv ratnog zločinca Ratka Mladića odnosi se na genocid u šest bh. opšt. Sudsko vijeće je navelo da su u ovom slučaju zaštićene grupe bile bosanski muslimani i Hrvati te da je Vijeće konstatovalo da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim povredama.

10:49 - Pauza u sudu. Ratko Mladić zatražio pauzu da bi mogao otići u WC.

11:00 - Pauza je potrajala duže nego je očekivano jer je Ratku Mladiću pozililo te ga pregledaju doktori.

11:26 - Nastavljeno je izricanje presude Ratku Mladiću

11:31 - Sudsko vijeće udaljilo je Ratka Mladića iz sudnice zbog neprimjerenog ponašanja

11:33 - Mladić je smješten u posebnu protoriju odakle može pratiti nastavak suđenja. Doktor i medicinska sestra nalaze se u blizini i mogu mu pomoći ako mu bude potrebno. U ovom trenutku nastavlja se čitanje presude.

12:00 - Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.