BIH

Beganović: Novac za povećane penzije mora pronaći Novalić, policajci moraju biti obuhvaćeni Zakonom

A. Durgut/Avaz.ba

M. S. R.

22.11.2017

U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH održana je pres-konferencija Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost na kojoj se prisutnim novinarima obratio Nasir Beganović, Šef Kluba zastupnika SBB-a u PD Parlamenta FBiH.

- Isključivi krivac za neusvajanje zakona o PIO/MIO je gospodin Bakir Izetbegović, koji je nakon godinu dana ataka uspio da razbije vladajuću koaliciju i SBB gurne u opoziciju.

- Zakon o PIO/MIO nije bio na ekonomsko-socijalnom Vijeću SBB-a i sve je rađeno u Novalićevom kabinetu. Novalićev zakon je protiv penzionera, stoga SBB traži da Vlada ponudi opciju povećanja svih penzija, smanji enormnu potrošnju birokratije i u budžetu nađe novac koji je za to neophodan. Novac mora pronaći Novalić, a ako ne umije neka da ostavku i ide u svoj privatni biznis, gdje se očito bolje snalazi.

- Tražimo da Vlada iznađe dodatna sredstva za potrebe boljih uvjeta penzionisanja pripadnika policije, koja, u biti, nisu velika.

- Mi pristajemo na hitnu proceduru za 15 dana, ako u Prijedlogu novog zakona budu uvrštena rješenja koja će biti povoljna za sve penzionere, a što, između ostalog, podrazumijeva i prihvatanje našeg amandmana – rekao je Nasir Beganović, Šef Kluba zastupnika SBB-a u PD Parlamenta FBiH.

Komentarajući naprasno odgađanje današnje redovne sjednice Predstavničkog doma, o kojem su poslanici bili obaviješteni kasno sinoć, Beganović je istakao da je to očit dokaz da SDA blokira rad Parlamenta, te da je SBB bio spreman da radi i da su i rekli da će podržati dnevni red današnje sjednice, ali je Edin Mušić (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma, iz njima nepoznatih razloga otkazao sjednicu.

- Postavljam pitanje Mušiću zašto je to uradio, s kim se konsultovao i je li bilo potrebe da odgodi sjednicu što je uzrokovalo materijalne troškove – dodao je Beganović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.