BIH

Porodice žrtava nakon izricanja presude Mladiću: "Ni 1.000 doživotnih zatvorskih kazni ne bi bilo dovoljno"

Avaz.ba

22.11.2017

Ratni zločinac Ratko Mladić danas je proglašen krivim za 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući genocid u Srebrenici, najgori masakr u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Porodice žrtava dugo su čekale da Međunarodni sud za ratne zločine, počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, izrekne kaznu 74-godišnjem Mladiću, a među onima koji su izgubili najmilije u masakru bila je i Nedžiba Salihović.

- Hvala Ti Bože, hvala Ti u ime naših sinova - plačući je danas govorila Nedžiba, slušajući presudu suda.

- Mladić će umrijeti u zatvoru. Sretna sam, jer je pravda zadovoljena - kaže Salihović, koja je u ratu izgubila muža, oca i sina u Srebrenici.

Salihović je u Potočarima, zajedno sa velikim brojem drugih ljudi, uživo pratila suđenje Mladiću. Neke žene su plakale, neke su se molile, dok su ga druge proklinjale.

- Ti si smeće - uzviknula je jedna osoba iz mase.

Dok je sudija Alfons Ori (Alphons Orie) čitao presudu, porodice žrtava su sa olakšanjem aplaudirale, plakale, ljubile se i grlile.

Ipak, porodice žrtava kažu da pravda nikada neće biti zadovoljena.

- Čak i da živi 1.000 života i dobije 1.000 doživotnih zatvorskih kazni, pravda ne može biti zadovoljena - kaže Ajša Umirović, koja je tokom masakra u Srebrenici 1995. godine izgubila 42 člana porodice.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.