BIH

Usaglašen sporazum o saradnji Fonda za zaštitu okoliša i Vlade KS

Avaz.ba

23.11.2017

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić su na sastanku koji je održan jučer usaglasili tekst sporazuma o saradnji te dvije institucije.

Sporazumom se uređuje saradnja iz oblasti pripreme, provedbe i praćenja prioritetnih projekata zaštite okoliša od značaja za Federaciju BiH i Kanton Sarajevo.

Na sastanku je izraženo opredjeljenje za razvijanje i jačanje saradnje u oblasti zaštite okoliša te da u tom okviru razmjenjuju informacije o stanju okoliša, zagađivačima, korisnicima prirodnih resursa i tokovima posebnih kategorija otpada, zatim usaglašavanje prijedloga mjera za sanaciju šteta, kao i da usaglašavaju planove o realizaciji prioritetnih projekata.



Tekst sporazuma u narednom će periodu biti dostavljen na usvajanje Vladi Kantona Sarajevo, nakon čega slijede konkretni koraci na saradnji od obostranog interesa.

Istaknut je projekt "Master Plan – dugoročno rješavanje vodosnabdijevanja, odvodnje i tretmana otpadnih voda u Kantonu Sarajevo", zahvaljujući kojem će, kada bude implementiran, Sarajevo u narednih 20 do 30 godina imati kvalitetnu opskrbu vodom, a i projekt izgradnje toplovoda Kakanj-Sarajevo za koji postoje šanse da bude funkcionalan već u grijnoj sezoni 2020.– 2021. godina i to po 300 posto jeftinijim cijenama nego što to građani Sarajeva trenutno plaćaju.

Realizacijom ovog projekta, uz maksimalne ekonomske benefite, zagađenost u Sarajevu bila bi drastično smanjena, što su pokazale i stručne studije, saopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.