BIH

Američki predsjednik Tramp čestitao Dan državnosti BiH

Fena

23.11.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) uputio je čestitku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Ovo je u izjavi za Fenu potvrdio ambasador BiH u Sjedinjenim Državama Haris Hrle, navodeći kako je istaknuto da su Sjedinjene Države decenijama postojan prijatelj i partner Bosne i Hercegovine i da takva posvećenost traje i danas, da SAD nastavlja podržavati BiH napore u pravcu izgradnje sigurne i prosperitetne države - potpuno integrirane u euroatlantske institucije, uključujući NATO. 

- To je, dakle, jedna lijepa čestitka s jasnom i potpunom porukom - kazao je Hrle.

Upitan za američke reakcije na jučerašnju presudu ratnom komandantu Vojske RS Ratku Mladiću, Hrle je nije mogao komentirati u funkciji ambasadora BiH u SAD.

Ne mogu sa ovog mjesta dati pravni ili politički komentar, ali mogu primijetiti da 2017. završavamo presudom Tribunala ratnom generalu, a započeli smo je političkim sankcijama Sjedinjenih Dražava lokalnom političaru - kazao je Hrle. 

Između ta dva političko-pravna vremenska graničnika, navodi Hrle, suočili smo se i s "pomodnom produkcijom lažnih vijest". Prije svega, tu misli na plasiranje neistinitih informacija vezanih za zvaničnike pozvane na predsjedničku inauguraciju i verbalne napade na američke funkcionere u Sarajevu.

Cijelu godinu u Ambasadu su pristizale vijesti o plasiranim neistinama nekih partijskih i ostalih emisara, lobista, polulobista. Učinilo im se prihvatljivim - ili im je neko tako rekao - da se Bosnu i Hercegovinu može vrijeđati, ponižavati, opstruirati, da joj se mogu lijepiti teške prognoze i stvarati psihoza stalne terorističke prijetnje - rekao je ambasador Hrle. 

Tvrdi da su gotovo s prozora Ambasade posmatrani pokušaji narušavanja diplomatskog reda i običaja, te dodaje da “pojedini nosioci naših pasoša privilegije i povlastice pokušavaju koristiti, slikovito kazano, kao obijačke alatke”.

Pred kraj godine možemo reći da interesi BiH nisu narušeni i da smo s minimalnim diplomatskim uzvraćanjem, staloženo i opušteno propratili sve navedene pokušaje, ustrajno ukazivajući na obaveze poštovanja konvencija, diplomatskih privilegija, prakse i običaja - ističe Hrle u izjavi za Fenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.