BIH

Imenovani pravobranilac i zamjenici: Na čelu Pravobranilaštva BiH Mandić, Velić i Ljubić

Mandić: Izabran za pravobranioca | Ljubić: Zamjenik pravobranioca | Ibrahimović: Podnijela prijave | Zvizdić: Odgađao imenovanja

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

23.11.2017

Vijeće ministara (VM) BiH imenovalo je Mlađena Mandića za pravobranioca BiH, a Ismeta Velića i Mariofila Ljubića za njegove zamjenike. Ovim je okončana skoro godinu dana duga trakavica s ovim imenovanjima.

Imenovanje Velića na ovu poziciju malo je ko očekivao. Prvorangirana na listi bošnjačkih kandidata bila je Fazila Musić, a favorit predsjedavajućeg VMBiH Denisa Zvizdića bila je Zikreta Ibrahimović, aktuelna vršiteljica dužnosti zamjenika pravobranioca.

Raniji konkurs

Zvizdić je Ibrahimović i imenovao na tu poziciju prije skoro godinu i zbog nje se, kako tvrdi naš izvor, cijeli proces i odugovlačio. No, drugo dvoje ministara iz SDA u Vijeću ministara, Adil Osmanović i Semiha Borovac, nije bilo za Ibrahimović, zbog čega je izbor ipak pao na Velića, kao kompromisno rješenje.

U međuvremenu, Zikreta Ibrahimović podnijela je krivičnu prijavu protiv Belme Skalonjić, zastupnice VMBiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, i Nevena Akšamije, direktora Agencije za državnu službu (ADS) BiH.

Kako je potvrđeno za „Avaz“ iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, Ibrahimović je prijavu podnijela zbog krivičnog djela povrede prava iz radnog odnosa i ovaj predmet je u radu.

Saznajemo da ona Akšamiju tereti što je prošle godine imenovao Skalonjić na poziciju zastupnice kao prvorangiranu kandidatkinju, a na istu poziciju konkurirala je i Ibrahimović.

Prva na listi

No, Akšamija je postupio prema zakonu, jer Vijeće ministara u zakonskom roku od 30 dana, kada je ADS dostavio listu kandidata po okončanju konkursa i intervjua, a gdje se Skalonjić pokazala najboljom, nije obavilo imenovanje zastupnice, te je stoga nejasno zašto ga Ibrahimović tereti.

Prema toj logici, sada se može očekivati da Ibrahimović podnese prijavu i protiv Vijeća ministara i Zvizdića zato što jučer nije imenovana u Pravobranilaštvo BiH.

Uloga Meddžide Kreso  

Zanimljivo je da su ranije optužbe da se uplela u izbor pravobranioca stigle i na račun bivše predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, koja je usred konkursne procedure za pozicije pravobranioca u decembru prošle godine poslala pismo Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH, žaleći se na rad Pravobranilaštva. Iako su njene optužbe odbačene kao neosnovane, za osam dana uslijedilo je poništenje konkursa. Njen cilj, tvrdili su naši izvori, bio je ubaciti Ibrahimović na tu poziciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.