BIH

SDP BiH i DF obilježili Dan državnosti BiH na zajedničkoj akademiji u Sarajevu

Fena

23.11.2017

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte Nermin Nikšić i Željko Komšić ukazali su na značaj Dana državnosti Bosne i Hercegovine i ZAVNOBiH-a svečano obilježenih na akademiji koju su ove dvije stranke organizirale večeras u Sarajevu.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je novinarima uoči početka Akademije da mu se čini da su ranije na prostoru BiH živjeli ljudi koji su dijelili iste vrijednosti i koji nisu željeli da ih bilo ko dijeli po tome kako se zovu već su željeli graditi zajedničku domovinu - BiH, koja je i srpska i hrvatska i muslimanska.

- Danas, nažalost, 74 godine nakon toga, u vrijeme 21. stoljeća, pojavljuju se neke snage koje žele da nam nametnu priču podjela te da ne možemo zajedno - naglasio je lider SDP-a.

Predsjednik DF-a Željko Komšić podsjetio je da je ZAVNOBiH postavio temelje historijskom priznanju BiH kao samostalne države, dok smo, s druge strane, u smislu političkih i društvenih odnosa, danas daleko iza ZAVNOBiH-a i svega što je ovo vijeće vrijednovalo.

On je mišljenja da, bude li se situacija u BiH nastavila razvijati u pravcu u kojem sada ide, ne samo da nećemo biti bliži ZAVNOBiH-u, već će BiH prijetiti velika opasnost.

- Politike su te koje dijele ljude ove zemlje. To nije prirodno za BiH, jer BiH na tom konceptu, a to pokazuje današnja situacija i predviđanja nekih budućih scenarija, tako ne može funkcionirati - istakao je Komšić.

Lider DF-a smatra da BiH, ne samo da se treba vratiti ZAVNOBiH-u, već da ide čak i korak dalje od ZAVNOBiH-a, u smislu izgradnje bosanskohercegovačkog identiteta, iako je to, kako je rekao, u trenutnoj situaciji, jako teško.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.