BIH

Dunja Mijatović ušla u uži krug za izbor komesara za ljudska prava Vijeća Evrope

Mijatović: U drugom krugu

S. D.

23.11.2017

Dunja Mijatović iz BiH ušla je u drugi krug kandidata za novog komesara za ljudska prava Vijeća Evrope.

Mijatović je izabrao Komitet ministara Vijeća Evrope s duge liste aplikanata za ovu poziciju, a pored nje u uži izbor ušli su još kandidat Slovenije Goran Klemenčič i kandidat Francuske Pjer-Iv Le Borgn (Pierre-Yves Le Borgn).

Prvi put

Ovo je prvi put da Bosna i Hercegovina ima kandidata u drugom krugu za ovu ili bilo koju poziciju slične važnosti u Vijeću Evrope ili inače na nivou međunarodnih organizacija.

Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope bit će imenovan na zasjedanju Parlmentarne skupštine Vijeća Evrope u januaru 2018., ali razgovori s troje kandidata bit će obavljeni na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Evrope koja će biti održana 12. decembra u Parizu.

Komitet je uputio apel svim državama članicama da osiguraju prisustvo svog predstavnika na ovoj sjednici komiteta.

Član komiteta u ime Bosne i Hercegovine je poslanik SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Damir Arnaut.

U izjavi za "Avaz", Arnaut se osvrnuo na značaj ovog izbora za BiH i uspjeh Mijatović kao kandidatkinje iz naše zemlje.

- Ovo je prije svega potvrda kvaliteta, ugleda i stručnosti gospođe Mijatović, a Bosna i Hercegovina je dobila na afirmaciji njenim odabirom, ne samo što imamo kandidata na ovom nivou, već i što se radi o tako respektabilnoj osobi. Konačnu odluku donijet će Parlamentarna skupština Vijeća Evrope na januarskom zasjedanju, ali će razgovori i lobiranje na sjednici Komiteta u decembru biti od presudne važnosti - kazao je Arnaut.

Prema njegovim riječima, ovo je i jedinstvena prilika da Vijeće Evrope po prvi put dobije ženu, komesarku za ljudska prava, a za to će se zdušno zalagati.

- Nadam se da će Kolegij Predstavničkog doma PS BiH shvatiti značaj ove kandidature za Bosnu i Hercegovinu i odobriti moje učešće na sjednici komiteta, o čemu sam ih već obavijestio i na čije odobrenje još čekam - dodao je Arnaut.

Arnaut: Potvrda kvaliteta

Ogroman doprinos

Inače, Dunja Mijatović bila je do 2016. godine i predstavnica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija.

Mijatović je od osnivanja bivše Nezavisne komisije za medije (IMC) 1998. godine, a zatim Regulatorne agencije za komunikacije BiH, bila jedan od kreatora regulatornog okvira za medije u BiH, a ogroman je njen doprinosa razvoju slobode medija u BiH i Evropi. 

Njena stručnost je bila prepoznata i priznata i od evropskih kolega u polju regulacije, koji su joj povjerili predsjedavanje Evropskom platformom regulatornih tijela (EPRA) u dva mandata.

Za vrijeme mandata u OSCE-u, kontinuirano je radila na rješavanju problema s kojima se nose novinari u regionu koji pokriva OSCE, od sigurnosti i radnih uslova novinara, do uloge novih tehnologija i procesa digitalizacije, a posljednjih godina posebnu pažnju posvetila je problemu online zlostavljanja novinarki i promoviranju njihove sigurnosti. 

Za svoj rad nagrađena je "Charlemagne" medaljom za evropske medije, koja se dodjeljuje evropskim ličnostima koje su dale veliki doprinos u oblasti medija.

U julu ove godine Mijatović je u Beču primila počasni orden Republike Austrije za posebne zasluge državi.

Austrijski predsjednik Aleksander Van der Belen (Alexander Van der Bellen) je prestižnu nagradu dodijelio Mijatović zbog njene promocije i zaštite ljudskih prava tokom šestogodišnjeg mandata kao predstavnice OSCE-a za slobodu medija. 

Ova nagrada je najveća čast koju država Austrija nekome iskazuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.