BIH

Naredne sedmice posljednja odluka Tribunala u Hagu: Nakon Mladića, još samo presuda Prliću i ostalima

Piše: S. N.

24.11.2017

Doživotna robija za Ratka Mladića nije posljednja presuda Tribunala u Hagu (ICTY). Ako je suditi prema najavama, Mladićem će se baviti Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji završava preostale procese ICTY-a. Odbrana koljača Srebrenice najavila je žalbu i ona će morati biti razmotrena pred Mehanizmom.

Niži rang

A u Tribunalu u Hagu naredne sedmice bit će izrečena posljednja presuda ovog suda. Nakon tog čina, 21. decembra, Tribunal prestaje s radom.

Sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) trebao bi predsjedavati tročlanim vijećem koje treba izreći konačnu presudu hrvatskoj šestorci, koja se tereti za zločine počinjene na područjima Bosne i Hercegovine koja je svojevremeno kontroliralo Hrvatsko vijeće obrane (HVO).

Pred javnošću, brojnom publikom i Sudskim vijećem, 29. novembra trebali bi se pojaviti Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić. Prlić je optužen kao premijer tzv. hrvatske republike Herceg-Bosne i predsjednik HVO-a. Ostali optuženici su nižeg ranga.

U prvostepenoj presudi, izrečenoj 29. maja 2013., Sudsko vijeće osudilo je Prlića na 25 godina robije, jer je utvrđeno da je kriv za zločine protiv čovječnosti, teška kršenja Ženevske konvencije i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Praljak, Petković i Stojić osuđeni su na po 20 godina robije za slične zločine, dok je Valentin Ćorić dobio 16, a Pušić deset godina robije.

Zanimljivo je da su dvojica, od trojice sudija Sudskog vijeća, izdvojila mišljenje u prvostepenoj presudi po određenim tačkama optužnice.

Nade Zagreba

To je zvaničnoj Hrvatskoj sada jedna od ključnih nada da bi ova šestorka u konačnoj presudi mogla biti oslobođena.

Ako se to ne desi, Prlić će biti najistaknutiji hrvatski politički predstavnik osuđen pred Tribunalom. S obzirom na to da je u haškom pritvoru od 2004., ako mu bude potvrđena prvotna kazna, na slobodu će izaći u naredne četiri godine. To je zato što je praksa ICTY-a da se osuđenici puštaju na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.