BIH

Pazarni dan u Gračanici: Penzioneri na kahvi pred Medresom, prosjaci u glavnoj ulici vuku za rukav

Piše: H. ČALIĆ

24.11.2017

Petak je pazarni dan u Gračanici. Danas je čaršija puna ljudi, mladi pred kafićima, stariji pred medresom Osman-kapetana Gradaščevića. Izmamilo ih toplo novembarsko sunce na kahvu. Penzioneri divane o penzijama, o čemu bi drugo.


Bijela ljepotica

Do njih radnici obnavljaju fasadu Bijele Ahmed-pašine džamije. Hoće da bude prava bijela ljepotica. Tu pored džamije, u glavnoj ulici vratili se prosjaci. Jedno vrijeme nije ih bilo. Prosjak Simo, bez noge koju je izgubio od mine, ne traži, ne viče, ne kamči, a najviše dobije u ispruženu ruku. Narod se na njega sažali. 

Radnici Komusa zasadaili 7.000 zimskog cvijeća. Pogled bacaju na najstariju, najveću i na sječu osuđenu lipu kod Bijele džamije. 

Stručnjaci su rekli da je lipi staroj 200 godina došao kraj i da se mora posjeći do zime. Mora se pronaći specijalna mašina za taj zahtjevan posao, jer je lipa stara, istruhla teška nekoliko tona, postala opasnost za ljude.

Dan državnosti BiH

U Gračanici obilježava i praznik 25. novembar, Dan državnosti BiH. 

Nakon polaganja cvijeća na dva spomenika i odavanja počasti braniocima BiH, slijedi svečana akademija, pa izložba akademskog slikara Meše Bajrića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.