BIH

RTRS-ov poziv na linč Bakire Hasečić, RAK će razmotriti sporni videoprilog

E. Ma.

24.11.2017

Izvještavajući o presudi Haškog tribunala u kojoj je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor, RTRS nastavio je svoju već viđenu huškačku politiku.

Jedan od takvih priloga je onaj koji se odnosi na predsjednicu Udruženja "Žene – žrtve rata" iz Višegrada, Bakiru Hasečić koja je iščekujući presudu ispred Haškog tribunala reagirala na provokaciju mladića koji je ispred žrtava mahao sa srbijanskom zastavom.

Govor mržnje 

No, RTRS je gledatelje o ovom događaju obavijestio na način da je ponudio retrospektivu života Bakire Hasečić i to povodom "samo jednog u nizu incidenata u kojima je učestvovala". 

Višegradskim Srbima, Hasečić je "dobro poznata po antisrpskim stavovima i govoru mržnje", navedeno je sinoć u dnevniku RTRS-a. Također, prisjetili su se i događaja iz  juna 1991. godine kada je stajala pored Murata Šabanovića pri paljenju "srpske zastave". "Srpska zastava" zapravo je zastava Ravnogorskog četničkog pokreta sa natpisom "Sa vjerom u Bogu, za kralja i otadžbinu". 

No, novinari javnog servisa izostavili su navesti to da je Bakira Hasečić u ratu bila žrtva seksualnog zlostavljanja te da ju je već u proljeće 1992. godine u prostorijama Stanice javne sigurnosti u Višegradu silovao Milan Lukić.

Kako su naveli na javnom servisu, Hasečić širi mržnju prema srpskom narodu.

Kako je istakao Milisav Vasić iz Boračke organizacije Višegrad, njeni govori ne donose bolji suživot građana BiH, a Višegrađani osuđuju njeno ekstremno antisrpsko ponašanje.

Službena dužnost

Pošto se video iz dnevnika RTRS može okarakterizirati kao poziv na linč Bakire Hasečić, kontaktirali smo Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK).

Oni su rekli da nisu dobili službenu prijavu u vezi videopriloga pod nazivom "Ko je žena koja je pokušala da otme srpsku zastavu ispred Haškog tribunala?".

- Po službenoj dužnosti pregledat ćemo prilog koji je emitiran na RTRS-u i vidjeti o čemu je riječ - kazala nam je Amela Odobašić, potparol RAK-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.