BIH

Vratiti se vrijednostima ZAVNOBiH-a | Nakaš: Ovi koji su bili 25 godina na vlasti treba da odu

Nakaš: Narod treba prepoznati

Piše: A. Nu -E. C.

26.11.2017

Bosna i Hercegovina jučer je proslavila Dan državnosti, 74. godišnjicu utemeljenja moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije. Centralna manifestacija obilježavanja ovog historijskog datuma za našu zemlju održana je u Mrkonjić-Gradu.

Udareni temelji

Oko 2.500 antifašista i članova Udruženja "Josip Broz" položili su vijence ispred oronule zgrade u kojoj su postavljeni temelji bh. državnosti. S tog mjesta poručeno je: "Bosne ima i bit će je".

U Mrkonjić-Gradu održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, koje je počelo 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je 26. novembra u četiri sata ujutro. Najpoznatiji dio rezolucije Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a je da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska.

Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a, u izjavi za „Avaz“ istakao je da je radostan zbog toga što je veliki broj mladih u Mrkonjić-Gradu jučer sa svojim djedovima i bakama, dedama i nanama došao na mjesto gdje je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a.

- Bilo je u Mrkonjić-Gradu čak i djece od dvije godine, ali ne i političara. Niko od predstavnika vlasti nije prisustvovao ovoj svečanosti - istakao je Nakaš.

On je jučer bio i u Jajcu, ususret obilježavanju datuma koji dolazi, 29. novembra, godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

- Tu je potvrđena donesena rezolucija ZAVNOBiH-a o određenim budućim odnosima između BiH kao samostalne, jedinstvene, nedjeljive i ravnopravne države s drugim članicama tadašnje republike Jugoslavije. Sve ovo zajedno predstavlja paket kojim se država BiH nakon višegodišnje podjele i iscjepkanosti ponovo vratila u hiljadugodišnje okvire svojih granica i postala ravnopravna članica s bivšim republikama Jugoslavije – ističe Nakaš.

Neponištive odluke

Poručuje i da odluke ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a niko ne može poništiti, a podsjeća i na Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a koje se desilo u Sanskom Mostu 1944. godine, a na kojem je donesena deklaracija o pravima građana BiH, koja je, kako kaže Nakaš, bila preteča deklaracije o ljudskim pravima koju su Ujedinjeni narodi donijeli tek 1948. godine.

- Nadam se da će 2018. godine oni koji su shvatili ove vrijednosti vratiti se njima i da će na njima zasnovati svoje programe. Narod bi trebao prepoznati da ovi koji su bili 25 godina na vlasti trebaju da odu i da daju šansu drugima da povedu zemlju – kazao je Nakaš.

Više od 5.000 antifašista u Jajcu

Stigli posjetioci iz svih zemalja bivše Jugoslavije

Više od 5.000 antifašista okupilo se jučer u Jajcu na manifestaciji kojom je obilježena 74. godišnjica Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije. Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. novembru 1943. godine u Jajcu, u prostorijama današnjeg muzeja AVNOJ-a. Tog dana je donesena odluka o izgradnji Jugoslavije na federalnom principu.

Nakon obraćanja načelnika općine Jajce Edina Hozana i Bakira Nakaša, predsjednika SABNOR-a BiH, govorili su i predstavnici delegacija iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.