BIH

Grad Balkis iz 4. stoljeća bit će otvoren za turiste

Konzerviranje druge bazilike privodi se kraju

Piše: B. G.

27.11.2017

Stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Bosanske Gradiške privode kraju konzerviranje druge bazilike pronađene u okviru ranobizantskog grada Balkisa u potkozarskom selu Bakinci u općini Laktaši. Već pet godina arheolozi intenzivno rade na otkrivanju i zaštiti dijelova ovog zanimljivog grada iz četvrtog stoljeća, otkrivajući mnoštvo eksponata koji pružaju vrijedne informacije o Balkisu. 

Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja, kaže da je u toku konzervacija druge bazilike, a na proljeće počinju pripreme za otvorenje prvog arheološkog parka u regionu.

- Završili smo arheološka istraživanja druge bazilike, naredne godine na red dolazi i treća. Postavili smo signalizacione table, putokaze i popravili jedan dio puta kako bismo Balkis otvorili za turiste. Ovo je najstariji episkopski grad u našoj zemlji, koji je egzistirao od četvrtog do prve polovine sedmog stoljeća - rekao je Vujinović.

Limitirajući faktor u dinamici radova, osim vremenskih uvjeta, su i novčana sredstva. Zahvaljujući donacijama i sredstvima iz Fondacije “Balkis”, radovi su dovedeni do ove faze.

- Sredstva su nam neophodna kako bismo ažurirali poslove i dogodine otvorili Arheološki park “Balkis”. To će biti odlična prilika za razvoj turizma u ovom kraju - rekao je Vujinović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.