BIH

Premijerno prikazan dokumentarni film "Snaga je u istini i pravdi" autorice Sanele Prašović-Gadžo

Avaz.ba

27.11.2017

TV Alfa večeras je objavila premijeru dokumentarnog filma "Snaga je u istini i pravdi" autorice Sanele Prašović-Gadžo.

Poznata bh. novinarka i urednica snimala je ovaj dokumentarni film protekla tri mjeseca, a riječ je o povezanosti osoba na pozicijama iz SDA koje svojim potezima pogoduju članu Glavnog odbora SDA koji je ujedno i vlasnik kompanije HIFA Oil Izudinu Ahmetliću.

Ta je firma u novembru 2015.godine kupila na području sarajevske općine Novi Grad kuću sa baštom da bi isti dan kada su potpisali kupoprodajni ugovor općini podnijeli zahtjev za dodjelu markice za benzinsku pumpu. Već taj podatak jasno pokazuje izuzetnu uvezanost članova SDA jer je očito da je Ahmetlić znao da će na parceli koja nije privredna između porodičnih kuća dobiti saglasnost da pravi benzinsku pumpu. 



Protivljenje građana

Autorica filma Sanela Prašović-Gadžo u dokumentarnom filmu pokazuje cijelu hronologiju radnji koje su poduzimali u općini, Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i u Gradskoj upravi, a sve s ciljem pogodovanja HIFA Oil.

U filmu smo vidjeli i pritiske koje je ova kompanije vršila na grđane koji su se pobunili protiv izgradnje pumpe, a putem osoba koje je uselila u kuću koju je kupila na spornoj parceli. Od rušenja zida na prostor gdje se djeca igraju do vješanja psa za kojeg su policiji izjavili da se sam objesio. Potpuna manifestacija mafijaških metoda i pritisaka.

Posebno je značajno da su se građani usprotivili izgradnji benzinske pumpe zbog toga sto benzen koji se isprava na pumpama doprinosi pojavi lekulemije kod djece, a na tom prostoru u krugu od 150 živi desetine, stotinu djece. Na udaljenosti manjoj od 100 metara od sporne lokacije smješten je i Katolički centar Ivan Pavao II za edukaciju mladih kao i njihov Dom đački.

Prašović-Gadžo: Snimala ovaj dokumentarni film protekla tri mjeseca

Film Sanele Prašović-Gadžo govori o korupciji, nezakonitostima koje se predstavljaju kao normalne kao što je primjerice pojašnjenje načelnika općine Novi Grad Semira Efendića koji je objasnio da je HIFA OIL vozić za Centar "Safet Zajko" poklonio nakon sto mu je općina izdala dozvolu za gradnju druge pumpe u Švrakinom selu!

U filmu se vidi i kako glavni akteri u kameru novinarki govore jedno, a potom u dopisima nakon toga pišu drugo ponovno instistirajući da se benzinska pumpa napravi.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ima otvoren predmet o ovom slučaju i provodi istragu.

Iz sarajevske općine Novi Grad 154 osobe glasno su rekle NE protiv izgradnje benzinske pumpe jer vjeruju u istinu i pravdu i film je, kako danas kažu , bio njihov jedini način da ih čuju.

Smiješno i tužno

Kontaktirali smo Sanelu Prašović-Gadžo danas i pitali je da li je imala pritisaka, a ona nam je odgovorila potvrdno te dodala da pritisci traju i danas kada se objavljuje film jer spinovi od aktera filma ne prestaju.

- Oni sada pokušavaju da priču skrenu na neki drugi, banalan pravac, tipa da li smo javnu raspravu snimali za Ekologiku BHT1 ili za film... smiješno i tužno. To je javna rasprava. Javna, dakle dostupna svima. Valjda im je krivo što smo zabilježili šta je bilo na njoj. No, to pokazuje u kakvoj državi živimo. Mjesec dana prije načelnik općine Novi Grad Semir Efendić je inače saopćio da je na strani građana, a eto danas se pita i piše mailove o tome kako su naše kamere snimile događaj koji je javan. Sramotno! I ogledalo je to licemjernosti. Nije tema kamera i način snimanja već je tema nezakonitost u poslu pogodovanja investitoru koji je iz iste političke partije kao i Semir Efendić, kao i Abdulah Skaka, a čini mi se kao i donator SDA Hamdija Efendić - zaključila je Prašović-Gadžo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.