BIH

Sonja Biserko: Tek predstoji definitivna kvalifikacija rata

Avaz.ba

29.11.2017

Presudom Ratku Mladiću završena je i zaokružena priča o ratu u BiH, što se tiče srpske strane - izjavila je danas u emisiji "Novi dan" N1 televizije Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

- Treba krenuti u drugom pravcu, otvaranju dijaloga. Presuda će poslužiti da se na osnovu činjenica utvrde smjernice ovog regiona, ali izvuku i moralne pouke iz svega što se dešavalo, da se to ugradi u institucije sistema, obrazovni sistem - da bi se spriječilo buduće vraćanje - navela je.

Ona smatra da je važno da se na osnovu svega što se do sada dokazalo, skupilo, da se to stavi u funkciju normalizacije odnosa u regionu. 

- Sve te presude do sada su se instrumentalizovale, generisali su se nacionalizmi. Krajnje je vrijeme da se prestane sa instrumentalizacijom prošlosti i pristupi ozbiljnije prošlosti devedesetih godina - izjavila je Biserko.

Kazala je i da je Srbija u stanju poricanja - i ne prihvata stanje u regionu, kao ni to da se Bosni i Hercegovini omogući da se konstituiše kao normalna država. 

- Nije bilo naznake da je Srbija spremna da se nosi s onim što te presude nose sa sobom. Davat će ocjene presudama, pogotovo onoj Ratka Mladića - izjavila je, dodavši da će se obilje materijala iz Haga naknadno proučavati.

Sudske presude nisu definitivna istina o onome što se dešavalo, usmjerene su na individualnu odgovornost. Mnogi dokumenti nisu ušli u te presude - ali će biti dostupne istražiteljima - kazala je Biserko. 

Ocijenila je kako je Haški tribunal odustao od nekih koncepata udruženog zločinačkog poduhvata, ali da - to nije definitivna istina o onome što se dešavalo na ovim prostorima.

- Definitivna kvalifikacija rata tek predstoji. Bit će zanimljivo pratiti ukrštanje strana o onome što se desilo. Važno je da se rat definiše, kako bi se spriječilo manipulisanje. Jasne su tendencije svih strana - kazala je. 

Dodala je da je Srebrenica najtraumatičnija tačka kada je Srbija u pitanju. 

- To je teško, i skoro nikad prihvaćeno, jer postoji tendencija da se smanji broj žrtava i da se to svede na zločin.

Ključ je kaže formiranje nove kritične mase, mlade generacije - jer mnoga ranija društva nisu bila spremna da se suoče s tim. 

"To će biti uopće značajno za budućnost i generacije koje dolaze, zbog oslonca da nisu svi učestvovali u ratnom ludilu".

Za kraj, kazala je da je Tribunal napravio izvanredne rezultate - bez obzira na propuste, ali da je pitanje pomirenja na narodima u regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.