BIH

Arnaut: Prekidom sjednice Predstavničkog doma grubo je prekršen Ustav BiH

A. Kuburović/Avaz.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

29.11.2017

14.30 Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH, iako smatra da današnja presuda Haškog tribunala nije razlog za prekid sjednice Predstavničkog doma, ipak nije pojasnio zašto nakon pauze, kada je održana sjednica Kolegija, nije bilo uobičajenog poziva poslanicima za ulazak u salu i zašto je odluku o prekidu zasjedanja donio Kolegij, a ne Predstavnički dom.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, istakao je da presuda nije bila razlog za prekid današnje sjednice Doma, te da je način na koji je prekinuta protuustavan, kao i da je ovakvo ponašanje Kolegija ne samo igranje sa PSBiH nego igranje s BiH i građanima. Posebno, zbog toga, jer je 53. sjednica Predstavničkog doma do sada prekidana tri puta. 

- Ne postoji valjan razlog za protuustavno obustavljanje sjednice Državnog parlamenta. Ne samo da poslanici nisu o tome glasali nego su o svemu saznali od medija. Ako je Kolegij sam odlučio da prekine sjednicu, Ustav je time grubo prekršen. Ovo je treći put da se HDZ BiH i SDS igraju s ovom državom, njenim Ustavom i njenim građanima, a da im SDA kroz Šefika Džaferovića sve više popušta - kazao je Arnaut.  

Poslanik Demokratske fronte (DF) Damir Bećirović, također, smatra da nije bilo razloga za prekid zasjedanja, te je napomenuo da je, osim 53. danas trebala biti održana i 54. sjednica Doma, jer su na dnevnom redu obje sjednice, bila važna pitanja.

13.50 Prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Mladen Bosić kazao je da je obavio konsultacije sa predstavnicima srpskog naroda i da oni smatraju da bi nastavak sjednice u ovakvim uslovima doveo do daljeg dizanja tenzija i nestabilnosti.

- Smatramo da u ovom trenutku ne postoje uvjeti za nastavak 53. sjednice - rekao je Bosić novinarima.

Prema njegovim riječima, sjednica će biti nastavljena kada se budu stekli uvjeti i kada bude postignut dogovor u ovom domu. 

13.20 Na zahtjev predsjedavajuće Predstavničkog doma Borjane Krišto, prekinuta je danas nastavljena 53. sjednica ovog doma. 

Zamjenik predsjedavajuće Mladen Bosić rekao je da ih je predsjedavajuća Borjana Krišto obavijestila da traži odgađanje zbog presude u Hagu.

Podsjećamo, ova sjednica počela je 25. oktobra, ali je i tada prekinuta. 

12.30 Tokom rasprave o deklaraciji o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, koju je predložio Mlade Bosić, zatražena je polusatna pauza. 

Pauzu je zatražio predsjedavajući Kluba poslanika SNSD Staša Košarac, koji je upitao - zašto nema poslanika HDZ-a i drugih poslanika iz reda hrvatskog naroda. 

Prvi zamjenik predsjedavajuće Mladen Bosić kazao je da je predsjedavajuća Borjana Krišto obavijestila Kolegij da mora nakratko izaći, ali da je tražila da sjednica bude nastavljena.

Košarac je insistirao na pauzi, koja je u toku. 

12.05 Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH obratio se i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova.

On je kazao da želi da poruči "svima koji ga žele posvađati s Parlamentarnom skupštinom BiH da to ne rade“.

Crnadak je kritike na račun njegovog rada uglavnom ocijenio "ličnim animozitetima prema njemu", govoreći konkretno o izlaganju zastupnice SNSD-a Milice Marković, kazavši da je njen "nastup ostrašćen".  

- Nemojte kroz prizmu mog prisustva cijeniti moj odnos prema Parlamentu. Nikada nisam bio u Sarajevu, a da nisam došao na sjednicu - kazao je Crnadak, dodajući da misli da je ovo jedini slučaj na svijetu ikada, da se o jednom ministru raspravlja na ovakav način, a da on prema Crnatkovim riječima nije napravio ništa što nije u skladu sa zakonom.  

On je odbacio i sve druge kritike na račun njegovih putovanja i troškova, a poslaniku SBB-a Damiru Arnautu, kazao je da i on ima utisak da on želi biti minsitar vanjskih poslova, pa insistira na provjerama njegovog rada, odnosno putovanja. 

Također, Crnadak smatra da 1,5 miliona KM, koliko Minsitarstvo na čijem je on čelu troši prosječno za putovanja, nije mnogo novca u odnosu koliko su kako je kazao trošili nejgovi prethodnici. Crnadak je kazao Arnautu da je za njegovo ambasadorsko mjesto dok je Arnaut bio ambasador BiH u Australiji izdvojeno oko 500.000 KM.

U konačnici Crnadak je inicijativu za preispitivanjem njegovih čestih putovanja shvatio kao želju Arnauta da bude ministar vanjskih poslova.  

Arnaut je žestoko uzvratio na Crnatkove riječi, odbacujući navode o visini troškova u vrijeme dok je bio ambasador, a negirao je i da ima bilo kakve ambicije da bude ministar vanjskih poslova. 

-Što se tiče uvreda, ja nemam ambicija da budem ministar vanjskih poslova i gospodine Crnadak nemam namjeru da popravljam haos koji ste napravili u Ministarstvu vanjskih poslova. Raspravu sam tražio jer mi dvije godine niste odgovarali na poslanička pitanja, a ne dolazite na sjednice. Što se tiče mojih troškova u vrijeme dok sam bio ambasador, nisu zasigurno bili toliki. Ali, hajdemo pričati o tome. Hajdemo pričati i o svim drugim ambasadorima, uključujući Bakira Sadovića, rođaka Bakira Izetbegovića, jer vam garantujem da je koštao više, a da su mu učinci bili manji. Hajdemo pričati o Tariku Sadoviću. Ali, Vi to ne smijete, ne smijete pomenuti SDA ambasadore, i zbog toga se danas niko iz SDA nije javio za učešće u ovoj raspravi. To je ta simbiotička veza između Vas i SDA - kazao je Arnaut.  

11.00 Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kazao je da je podržao raspravu o ovoj temi, ali da mu se čini da ona ide u "pogrešnom pravcu". 

Magazinović je kazao i da prije nego što se otvori rasprava o Crnatkovim putovanjima, odnosno susretima sa stranim zvaničnicima, da treba sagledati i vrstu putovanja i sastanaka članova Predsjedništva BiH.

- Zvaničnici sa kojima se sastaju članovi Predsjedništva su uglavnom Kolinda Grabar-Kitarović, Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i Aleksandar Vučić. Hajdemo sagledati i s kime se oni sastaju – kazao je Magazinović.  

Njegov stranački i parlamentarni kolega Denis Bećirović, kazao je da će podržati zaključke Kluba SBB-a, te se osvrnuo i na to što Crnadak, kako je kazao, "nije provodio vanjsku politiku BiH", u smislu NATO puta BiH. 

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, kazala je da o Crnatkovom radu dovoljno govori činjenica što je on jedini ministar kojim se bave oba doma PSBiH. 

Podsjećamo da je i Dom naroda PSBiH formirao istražnu komisiju o Crnatkovim putovanjima i o tome zbog čega gotovo nikako nije prisustvovao sjednicama domova Parlamenta BiH.

U Crnatkovu odbranu stali su Aleksandra Pandurević i Mladen Bosić iz SDS-a, te Momčilo Novaković iz NDP-a.  

10.44 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je sjednicu prekinutu 25. oktobra. 

Sjednica je nastavljena raspravom o tački dnevnog reda pod nazivom "Vrsta, broj, intenzitet i troškovi posjeta ministra vanjskih poslova BiH drugim državama, te svrha istih po interese BiH i njenih građana". 

Ova tačka uvrštena je na dnevni red sjednice na prijedlog Damira Arnauta, poslanika SBB-a. 

Arnaut je danas podsjetio da je, prema dostupnim podacima sa zvanične stranice Ministarstva vanjskih poslova, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, otkako je stupio na ovu funkciju, bio na 140 putovanja!

On je kazao i da to znači da je Crnadak u prosjeku putovao pet puta mjesečno, a da je zabrinjavajuće da se od 140 putovanja, čak 108 odnosi na protokolarne aktivnosti, kao što je prisustvovanje samitima, forumima, otvaranjima raznih objekata... 

- Od ukupnog broja zvaničnih posjeta, bilo ih je samo 19. Samo četiri posjete se odnose na posjete zemljama Evropske unije, dok ih je devet bilo van EU, poput posjete, Azerbejdžanu, Kubi, Brazilu, Islamskoj Republici Iran. Stoga nas zanima koja je konkretna korist za BiH od ovih putovanja i bez pretendovanja odgovora na ova pitanja, Klub SBB-a dostavio je dva prijedloga zaključka - kazao je Arnaut.

On je pojasnio da se jednim zaključkom traži da minsitar Crnadak u narednih 30 dana dostavi sve podatke o službenim putovanjima, troškovima, broju članova delegacije koja putuje, te konkretnim aktivnostima. On je kazao da se drugim zaključkom traži da Kolegij Predstavničkog doma i Doma naroda osiguraju prisustvo članova Predsjedništva BiH na tematskoj sjednici, koja bi se bavila aktivnostima MVP-a kako onima u proteklom tako i u narednom periodu.  

Milica Marković, zastupnica SNSD-a, kazala je da su rezultati ministra Crnatka“ beznačajni i gotovo nikakavi“. Osvrnula se i na troškove koje pravi ministar vanjskih poslova BiH.

-  Njegova karta do Njujorka koštala je 32.000 KM. Ministar Crnadak putuje i troši više nego Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, koji ipak ima rezultate - kazala je Marković.  

Ona je istakla i da ono s čime se Crnadak hvali, zaslužuje jednu pozorišnu predstavu.

-Da je Branislav Nušić živ, mogao je umjesto komada "Gospođa ministarka“ napisati i tekst za komediju "Gospodin ministar" - kazala je Marković.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.