BIH

Abdulah Ahmić, koji je preživio strijeljanje: Praljak je popio otrov i pokazao da je kukavica

D. Pašalić

D. PAŠALIĆ

29.11.2017

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreklo je danas drugostepene presude trojici bivših visokih funkcionera tzv. Herceg-Bosne. Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a Slobodan Praljak i Bruno Stojić na po 20 godina zatvora.

Nakon što mu je predsjedavajući ICTY-ja Karmel Ađijus (Carmel Agius) pročitao presudu, Praljak je popio otrov iz čašice, a potom je prekinuto zasjedanje Tribunala.

Ekipa portala Avaz.ba za vrijeme izricanja presuda bila je u kući Abdulaha Ahmića (54), jednog od preživjelih žrtava zločina koji se dogodio 16. aprila 1993. godine.  Podsjetimo, tada su pripadnici HVO-a ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

Među ubijenima su Abdulahovi roditelji, brat i tri sestre, a on je pukim čudom preživio strijeljanje.

Nakon izrečenih presuda, Abdulah kaže kako je njima prilično zadovoljan, naglašavajući da žrtve nikada neće pronaći svoj smiraj, nebitno kakvu kaznu izrekao sud.

- U suštini sam zadovoljan. Bilo kako da su ih osudili, to predstavlja satisfakciju nama koji smo preživjeli užasne torture koje su pripadnici HVO-a proveli nad nama 16. aprila. Nepravda bi bila da su ih oslobodili - kazao je Abdulah.

Teško mu je bilo posmatrati trenutak kad je Praljak popio otrov i odbio odgovornost za zločin u Ahmićima.

- Teško mi je komentarisati ovaj kukavički čin. Međutim, zločinca koji je napravio zločin očito je stigla Božija kazna. Kako njega, tako i njegovu porodicu. Ako se desi da ne preživi, to je samo potvrda da Božije kazne itekako ima - dodao je Abdulah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.