BIH

Bevanda: Presuda je nepravedna, kontroverzna, pravno neutemeljena i politički obojena

( Arhiv)

Avaz.ba

30.11.2017

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je danas da haška presuda šestorici lidera "Herceg-Bosne" izaziva šok i nevjericu, jer je nepravedna, kontroverzna, pravno neutemeljena i politički obojena.

Bevanda je istakao da su se potvrdile tvrdnje onih koji su Haški tribunal okarakterizirali kao politički sud, čija je uloga da prekraja historiju.

- I pored svih negativnih posljedica ove presude neophodno je da se održi mir i dostojanstvo u odnosima naroda u BiH, ali i da se obezbijedi ono što nalaže Ustav - ravnopravnost svih koji ovdje žive. Svjedočimo različitim aršinima u međunarodnom pravosuđu i to nam ne smije biti temelj u izgradnji međusobnih odnosa i organizacije države - naglasio je Bevanda.

On je ocijenio da samo pravda može dati spokoj žrtvama i njihovim porodicama, ali da falsificiranje historije ne vodi ni pravdi ni pomirenju zbog čega narodi u BiH moraju mnogo više da rade na povjerenju i međusobnom razumijevanju kako bi imali državu po mjeri svih.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je jučer prvostepene kazne od 25 godina zatvora za Jadranka Prlića i po 20 godina za Brunu Stojića i Slobodana Praljka.

Presude su potvrđene i  Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora, Valentinu Ćoriću od 16 i Berislavu Pušiću od deset.

Nakon izrečene konačne kazne, Praljak je izvršio samoubistvo ispivši otrov u sudnici Tribunala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.