BIH

Čavka: Bili smo poželjni na izborima kada je biran Ivanić, a sad nismo

Srna

30.11.2017

Šef Kluba poslanika Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka (SBB) smatra da je predstavnik ove koalicije morao da bude član Komisije za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u RS, kako bi dao doprinos u prevazilaženju postojećih političkih problema.

- Nije korektno što nismo pozvani na sastanak Komisije. Ne želimo da budemo dio bilo kojeg sukoba u Narodnoj skupštini RS, nego da doprinesemo smirivanju situacije - rekao je Čavka na konferenciji za novinare u Banjoj Luci. 

On je ocijenio da nisu korektne izjave člana Komisije Aleksandre Pandurević (SDS), koja je rekla da Koalicija “Domovina” ne treba da prisustvuje razgovorima predstavnika vodećih političkih partija.

- Podsjetit ću je da smo svima u RS bili poželjni kada je na izborima prije nekoliko godina biran Mladen Ivanić za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske ili kada je bilo riječi o prodaji kapitala Rudnika željezne rude "Ljubija". Nažalost, sada kada se nešto konkretno rješava, nismo potrebni - dodao je Čavka i naveo da bi Koalicija “Domovina” na sjednici Komisije ponudila rješenje koje se tiče Radio-televizije Republike Srpske. 

On kaže da su nedopustivi napadi na bošnjačke povratnike u Rogatici, koji, kako tvrdi, sada žive u strahu i neizvjesnosti.

- Vjerujem da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pronaći odgovorne za napade i zaštititi povratnike. Umjesto napada, potrebno je da se bavimo temama važnim za unapređenje uslova života svih građana - rekao je Čavka, koji smatra da moraju biti smirene političke tenzije u BiH. 

Govoreći o posljednjim presudama u Haškom tribunalu, Čavka je rekao da nema kolektivne krivice jednog naroda, nego pojedinaca i da bi svi u BiH trebali da razmišljaju o budućnosti.

Komisija za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u Republici Srpskoj održala je sjednicu u ponedjeljak, 27. novembra u Banjoj Luci, na kojoj su izabrana dva kopredsjedavajuća – Aleksandra Pandurević (SDS) i Siniša Karan (SNSD).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.