BIH

U Galeriji Aluminij će u četvrtak biti predstavljena Ilustrirana arhitektonska bojanka Mostara

Avaz.ba

1.12.2017

Mostar je ovih dana obogaćen jednom posebnošću, a riječ je o nedavno objavljenoj Ilustriranoj arhitektonskoj bojanci za odrasle koja, na više od 50 stranica, donosi precizni arhitektonski, kao i onaj slobodniji, umjetnički prikaz odabranih pročelja niza znamenitih mostarskih zdanja.

- Kreativna zamisao mostarskih arhitektica Nade Komadina i Martine Penava, te ak. slikarice Maje Rubinić iznjedrila nam je mogućnost ličnog poigravanja s izgledom mostarskih kulturnih, vjerskih, privrednih, administrativnih, pa i historijskih zdanja. Bojanka je otisnuta na kvalitetnom papiru pa korisnika ne ograničava u odabiru sredstava za bojenje, od suhih bojica i flomastera, do vodenih i masnih bojica – komentira direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija Darko Juka. 

Projekat je podržala Služba za kulturu Gradske uprave Mostara, a Galerija Aluminij odlučila je dati svoj doprinos ovomu kulturnom obogaćenju grada na Neretvi udomljavanjem svečanoga predstavljanja same knjižice, koja je zakazana za četvrtak, 7. decembra, s početkom u 19 sati.

- Riječ je o bojanci za odrasle, koja je istodobno i edukacijskom knjigom, antistres terapijom, hobijem, zabavom, igrom… No, jednako tako, ovo je izdanje i jedinstvenim gradskim suvenirom, turističkom razglednicom, uspomenom iz Mostara. Trend bojanja bojanki za odrasle u svijetu je popularan već nekoliko godina, a nas tri kolegice upustile smo se u ovaj zajednički projekt, crtajući i ilustrirajući pročelja gradskih zdanja, gledajući ih očima uličnoga šetača. Ponekad strogo arhitektonski ispravno ili, pak, ilustrirano slikarski, kroz nove proporcije – pojašnjavaju autorice.

Urednik Bojanke je dipl. sociolog Ivan Vukoja, a prigodan kritički osvrt na djelo napisala je historičarka umjetnosti Danijela Ucović, nazvavši ga Bojom kroz sebe - oblikom kroz grad.

Osnovna je poruka da se ovim poduhvatom svakome pruža prilika prikazati Mostar iz stvarnosti, ali i Mostar iz svoje mašte-.

Kako to zapravo izgleda, bit će moguće vidjeti u Salonu 2 Galerije Aluminij, gdje je ulazak tradicionalno besplatan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.