BIH

Aljoša Čampara protiv policije!

M. RENER-SMAJOVIĆ

1.12.2017

Prema informacijama „Avaza“,u Vladi FBiH počeo je još jedan sastanak premijera Fadila Novalića i ministra Veska Drljače s reprezentativnim sindikatima policije. Važnost ovog sastanka utoliko je veća što se u srijedu očekuje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj će se, najvjerovatnije, razmatrati Nacrt zakona o PIO/MIO.

Nemoralne aktivnosti

Kao što je javnosti poznato, SBB i sindikati policije insistiraju na tome da blizu 10.000 policajaca ne može biti oštećeno za niže penzije, i to 40 posto, u odnosu na drugu populaciju.

- Nedopustivo je da svi pričaju o sigurnosti, borbi protiv terorizma i kriminala, a da pritom Vlada FBiH i SDA žele kazniti ljude čiji je to posao. Radi se o vrlo nemoralnoj aktivnosti da se konfrontiraju penzioneri s policijom. To je nedopustivo. Suštinski – kaže Nasir Beganović, predsjednik Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH - radi se o nevjerovatno malim sredstvima i malom broju ljudi u odnosu na finansijski iznos godišnjeg budžeta i ukupan broj penzionera. Riječ je o manje od dva miliona KM za potrebe policajaca, a s druge strane nalaze se dvije milijarde KM koliko će se iz budžeta godišnje davati za potrebe svih penzionera. Znači, riječ je o cifri za potrebe policajaca koja se maltene smatra statističkom greškom u odnosu na dvije milijarde KM.


Beganović: Policajci nisu zaslužili nemoralan odnos prema njima. Beganović: Policajci nisu zaslužili nemoralan odnos prema njima

Uz to, naglašava Beganović, procjena je da bi oko 400 policajaca godišnje išlo u mirovinu i to je minorna cifra u odnosu na više od 410.000 sadašnjih penzionera.

- Također, važno je napomenuti da se spomenuta dva miliona uopće neće skidati s ukupne finansijske cifre PIO/MIO, već se radi o minornoj povećanoj budžetskoj stavci, zato što će se penzije ubuduće isplaćivati iz budžeta - naglašava Beganović i dodaje:

- Ponavljam, ništa se ne uzima iz kvote sadašnjih penzionera, a treba znati podatak da prosječan životni vijek policajca nakon penzionisanja, zbog izuzetno teških uslova rada, iznosi sedam do osam godina.

Politikantski razlozi

U SBB-u, inače, smatraju da se nepotrebno uznemirenje javnosti, penzionera i policajaca radi iz politikantskih razloga porodice Čampara. Aktuelni ministar policije u Federaciji Aljoša Čampara iz čiste obijesti u konflikte s policajcima gura premijera Novalića, a sve pod izgovorom da treba isprovocirati penzionere protiv SBB-a raznim dezinformacijama.

Na pokušaje diskreditacije Radončićeve stranke, SBB ima vrlo inventivan odgovor i od Novalića traži da prosječna penzija, umjesto 375 KM, od Nove godine bude 540 KM. Odnosno, da prosječna penzija bude u visini čuvenog kišobrana Sebije Izetbegović koji je prva dama toliko platila i s arogancijom ga nosi.

Škulj: Za nas je najpovoljnije rješenje amandman SBB-a  

Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, koji okuplja policijske službenike iz sedam kantonalnih MUP-ova, kazao je da očekuju da se kroz redovnu proceduru i amandmane „popravi“ predloženi zakon o PIO.

Kaže da je za njih najpovoljnije rješenje amandman koji je uputio Klub poslanika SBB-a u Predstavničkom domu, a kojim se osigurava da ne dođe do umanjenja penzija policijskim službenicima koji trebaju u penziju po usvajanju zakona o PIO.

- Nisu to velika sredstva naspram milijardi koje se izdvajaju – rekao je Škulj i dodao da Vlada FBiH, s Novalićem na čelu, želi napraviti razdor između policije i penzionera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.