BIH

Vigemark u Mostaru: Građani BiH zaslužuju nezavisno pravosuđe

Fena

1.12.2017

Voditelj Izaslanstva Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) posjetio je u petak rekonstruirane prostorije Kantonalnog suda u Mostaru i Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, za čiju je obnovu EU izdvojila 863.000 eura.

- Ova su sredstva utrošena za unapređenje uredskog prostora, nabavku opreme i drugih aktivnosti što će pomoći unapređenju uvjeta rada, a u konačnici osigurati profesionalno i neovisno pravosuđe kakvo građani ove zemlje zaslužuju - kazao je tom prigodom ambasador Vigemark.

Izrazio je zadovoljstvo što je u Tužilaštvu smanjen zaostatak u broju predmeta ratnih zločina kojih je trenutno 44, a istovremeno je povećan broj predmeta gospodarskog kriminala, na koji se, kako je kazao, to Tužilaštvo treba koncentrirati.

Vigemark je napomenuo kako se, generalno, nije lako baviti tužiteljskim ili sudskim poslovima u bilo kojoj zemlji, a posebno u Bosni i Hercegovini koja dobiva toliko kritika zbog političkog uplitanja u rad pravosuđa.

- To su neke stvari koje treba mijenjati i osiguravati neovisnost pravosuđa, jer BiH teži jednog dana postati ravnopravna članica EU - poručio je.

Glavni kantonalni tužilac Zdenko Kovač i zamjenik predsjednika Kantonalnog suda u Mostaru Zoran Krtalić zahvalili su ambasadoru Vigemarku na posjeti te na uloženim sredstvima u obnovljene prostorije Suda i Tužilaštva.

- Tužilaštvo je građevinskim zahvatima dobilo šest novih prostorija, opremljena je server-soba, brzina komuniciranje je podignuta na viši nivo, sistem TCMS-a je, također, poboljšan - izjavio je tužilac Kovač, dodavši kako su materijalni uvjeti za rad u Tužilaštvu sada daleko bolji.

Također je podsjetio kako je projekt pomoći radu Tužilaštva nastavljen i kroz IPA projekt iz 2013., koji podrazumijeva finansiranje dodatnih tužilaca, stručnih saradnika, istražitelja, na radu po predmetima ratnih zločina.

Time je, kako je kazao Kovač, Tužilaštvo HNK-a postalo efikasnije, odnosno, ekipirano je da radi po predmetima ratnih zločina, kao što to radi i Tužilaštvo BiH.

Zamjenik predsjednika Kantonalnog suda u Mostaru Zoran Krtalić kazao je kako je u sklopu obnove zgrade Kantonalnog suda uređena velika sudnica te novi sprat s 23 ureda.

Po njegovim riječima, rekonstrukcija nije završena te su preostali još neki radovi, poput promjene otvora i nabavke agregata.

Inače, projekt potpore pravosuđu u BiH vrijedan je oko 50 miliona eura i traje već nekoliko godina. Obnovu zgrada sudova i tužilaštva finansijski je pomogla i Kraljevina Norveška te Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.