BIH

BiH na posljednjem mjestu u Evropi po stranim investicijama!

Priljev investicija drastično smanjen

Piše: E. HALIMIĆ

3.12.2017

Prema podacima Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD), od 2010. do 2016. godine BiH je imala direktnih stranih investicija od svega 92 dolara po stanovniku, što je ubjedljivo najlošiji rezultat ne samo u regionu nego i u Evropi.  

Stručnjaci UN-a upozoravaju da je ovo veoma loš rezultat, jer su sve države Evrope i regiona ostvarile znatno bolje rezultate, čak ih i popravile u odnosu na prethodni period.


Značajne razlike

Albanija je po stanovniku u istom periodu imala čak 367 dolara direktnih stranih investicija, Crna Gora 796, Srbija 225, Makedonija 134, a Kosovo 199. Prosjek za jugoistočnu Evropu je 266 dolara, prosjek u tranzicijskim državama je 247 dolara, a na nivou EU čak 846 dolara.  

- Postoje značajne razlike u performansama u privlačenju direktnih stranih investicija među državama. Dok se godišnji prilivi stranih investicija u BiH i Moldaviji skoro dvostruko smanjio u odnosu na period 2007.-2011. godine. U drugim državama, poput Albanije i Srbije, zabilježen je rast – naglašavaju stručnjaci UN-a.

Također, iz UN-a upozoravaju da BiH zaostaje kada je riječ o lakoći pokretanja biznisa.

- Da biste u BiH pokrenuli posao, trebate proći kroz 12 procedura, za to će vam trebati oko 65 dana i oko 13,5 posto srednjeg mjesečnog prihoda stanovništva. S ovakvim pokazateljima BiH zauzima čak 174. mjesto u svijetu – navodi se u izvještaju.

Nekoliko dana

U Srbiji je za prolazak pet procedura potrebno oko sedam dana i oko 6,5 posto prihoda, što je ovu zemlju rangiralo na 47. mjesto u svijetu.

 - Većina zemalja jugoistočne Evrope pojednostavila je procedure uspostavljanja preduzeća u posljednjih nekoliko godina. U svim državama, osim BiH, potrebno je maksimalno deset dana da se registrira kompanija. Dakle, samo BiH znatno zaostaje za regionom i ostatkom svijeta. I u ovom smislu ne postoje razlike između entiteta – ističe se u izvještaju UNCTAD-a.

Državni monopoli u privredi  

- U više sektora u BiH dominiraju državni monopoli. Iako ovo djelimično objašnjava socijalistička historija države, održavanje brojnih vladinih monopola ima štetan utjecaj na tržišnu konkurentnost i obeshrabruje strane investitore - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je državni monopol u BiH prisutan u avijaciji i upravljanju aerodromima, proizvodnji i distribuciji električne energije, šumarstvu, zdravstvu, poštanskim uslugama, željezničkom saobraćaju, telekomunikacijama i upravljanju otpadom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.