BIH

Bošnjaci žele izgraditi dobrosusjedske odnose, spomen-obilježje nije izgrađeno na mjestu gdje je bila crkva

S. M.

4.12.2017

U prisustvu velikog broja sugrađana i gostiju i cijele BiH, u Jajcu je otvoreno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH. Otvorenje je obavljeno na dostojanstven način, bez ikakvog incidenta, niti provokacije s bilo koje strane. Ipak, veličinu ovog događaja pokušavaju obezvrijediti pojedinci uz pomoć predsjednika jajačkog HDZ-a i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jajce Ive Šimunovića. 


Zbog širenja neistina o trenutnoj političkoj situaciji u Jajcu i spomen-obilježju šehidima i Armiji RBiH, reagirali su predstavnici jajačkih stranaka SDA, SBB i SBiH. Reakciju prenosimo u cjelosti:

- Bošnjaci u Jajcu nisu nikada, niti to danas čine, željeli zatiranje Hrvata u Jajcu, posebno ne u ovom vremenu kada nastojima izgraditi odnose bolje od onih koji su iza nas. Raspirivanje mržnje sa strane neće biti od pomoći ni Hrvatima ni Bošnjacima.

- Armija Republike Bosne i Hercegovine nije nikakva tzv. Armija. Ona je bila legitimna Armija međunarodno priznate Republike BiH, čiji su pripadnici časno branili svoju Domovinu, a uspostavljena je voljom sva tri konstitutivna naroda u BiH.

- Gradnja i otvaranja ovog spomen-obilježja nije nikakav pokazatelj loših odnosa. Naprotiv, već 20 godina, na bošnjačkoj zemlji stoji spomenik pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske, a sada, kada se i pripadnicima Armije RBiH podiže spomenik, nekima je to problem i naznaka loših odnosa. Ovaj spomenik nije građen iz inata i prkosa već kao sjećanje na najčasnije sinove ove zemlje koji su živote dali za slobodnu, demokratsku i cjelovitu BiH.


- Projekat nije većim dijelom finansiran iz budžeta Općine Jajce, a i da jeste, zar u tome može biti nešto sporno, posebno ako znamo da su i spomenici pripadnicima HVO-a na području naše općine podržavani iz tog budžeta.

- Neprisustvo predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jajce, tačnije njegovo nepozivanje na ovaj skup ima svoje razloge, a svima u Jajcu, koji imalo poznaju stanje u proteklom ratu i poslije njega te ulogu koju je on imao u svemu tome, jasno je koji su to razlozi.

- Etničko čišćenje nikada u historiji, pa tako ni danas, nije bilo sastavni dio bošnjačke politike. To dokazuju i sačuvana multinacionalnost, multireligioznost i sačuvani vjerski i kulturni objekti tamo gdje su Bošnjaci činili većinu i gdje je Armija RBiH kontrolisala teritorij u ratu. Osveta nije dio našeg bića, a razloga smo imali na pretek. To nismo činili i ponosimo se time. Ako govorimo o zatiranju nekog naroda, onda možemo govoriti o pokušaju zatiranja Bošnjaka, a o čemu je Međunarodni sud u Hagu prije par dana donio presudu o udruženom zločinačkom poduhvatu.

- Za gradnju ovog spomen-obilježja pozitivno mišljenje dala je i Komisija za nacionalne spomenike BiH.


- Tvrdnja da se radi o temeljima crkve notorna je laž. Gradnja je obavljena na parceli koja je vlasništvo Vakufa, te je ustupljena za ove namjene. Vakuf je služio i služit će narodu isto kao i parcela na Varošnicama koja je već dva puta u zadnje vrijeme skrnavljena, a što ovom prilikom oštro osuđujemo i dajemo punu podršku vraćanju iste Islamskoj zajednici u BiH.

- U posljedne vrijeme kontinuirano i sinhronizovano se napadaju svi oni koji čine bošnjačko biće u Jajcu i koji Bošnjake predstavljaju u ovom gradu. Ti napadi su posebno usmjereni prema općinskom načelniku i Medžlisu islamske zajednice i njenom glavnom imamu. Najoštrije osuđujemo ovakve napade. Oni nisu i neće doprinijeti poboljšanju odnosa niti života u Jajcu. Posebno, uzmemo li u obzir svetost za muslimane onoga čime se bavi Medžlis, i važnost za sve građane Jajca onoga čime se bavi općinski načelnik, onda se najoštrije protivimo takvim napadima.

Zbog svega navedenog dižemo svoj glas protiv orkestriranih napada na naše prvake, sa željom da se zaštiti svetost onih koji su dali svoje živote u odbrani ove zemlje i slobodu svih njenih građana, i čast i ugled bošnjačkih insititucija u Jajcu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.