BIH

Vukadinović: Građani BiH kaznit će one koji su ih prevarili, evropske inicijative neće riješiti probleme

Piše: R. BELKO

4.12.2017

Sve ono što proističe za dobrobit bh. društva, mora biti organski dio tog društva i naroda koji žive tu, a ne da bude nametnuto sa strane - izjavio je za Avaz.ba sociolog i politički analitičar Srđan Vukadinović, komentarišući današnju posjetu komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johanesa Hana (Johannes Hahn). 

Vukadinović smatra da bi evropske institucije i ambasade pojedinih zemalja trebale manje da se miješaju u unutrašnje uređenje BiH, ne zato što one nemaju rješenje, nego zbog toga što to mora biti jedan prirodan proces.  

- Ako neko, koliko god bio dobronamjeran, a jeste, bude govorio šta treba uraditi u jednom društvu, koje možda površno poznaje, to je nametanje nečega kao vještačke potrebe. A niti jedna vještačka potreba nema pogodno tle u narodima bh. društva kao nešto što može da se razvije. Bilo bi bolje da stranci budu što manje vidljivi, a da prepuste građanima BiH da sami dođu do nekih rješenja, a ukoliko ona budu negativna po društvo, efikasno reaguju kako bi se spriječila dekonstrukcija društva - dodaje Vukadinović.  

Ovako, dodaje - sve to može da bude dobro prihvaćeno, zato što neko sa strane hoće da bi se nekome svidio, ali to traži jednu organsku osnovu, koja mora biti u biću bh. čovjeka i društva.  

- Zato su napreci spori, jer jedni hoće da se dopadnu evropskim institucijama, drugi nekim ambasadama, a izgleda da oni koji odlučuju o vitalnim interesima najmanje žele da se svide građanima BiH.  Dok god je tako i dok nema instrumenta za sankcionisanje onih koji ne provode dogovoreno, bit će to status quo - kaže Vukadinović

Građani bez mehanizma

Očito je da je narod u bh. društvu izgubio strpljenje da čeka neko rješenje, jer evo dvije i po decenije ništa se ne mijenja. Rješenja moraju da budu efikasna, kako bi narod bolje živio. Većina građana u BiH jako dobro konstatuju probleme, ali nema mehanizme da se oni riješe. Ti mehanizmi su blokirani - smatra Vukadinović.  

Navodi i da je svaka posjeta dobrodošla i dobronamjerna, ali da bi morala biti - manje vidljiva u smislu nekih inicijativa i prijedloga.

- Po svoj prilici ne razumije se suština i unutrašnja dinamika bića bh. čovjeka, jer ta unutrašnja psiho-socijalna struktura bh. čovjeka je mnogo drugačija u odnosu na istu strukturu pojedinca u Njemačkoj ili nekoj drugoj zapadnoj zemlji. I to je ono   što se mora dobro znati da mi se moglo konkretno govoriti o nekim potezima. Konstatacija da smo danas na nivou 2015. godine, kada je potpisana Izjavu o opredjeljenosti zajedničkom radu u procesu EU integracija ili možda iza toga, mora da jasno precizira uzročnike zašto je to tako. A oni su mnogo dublji, širi i kompleksniji od konstatacije da se političke partije i građani okreću ovom ili onom pitanju, poručio je Vukadinović.  

Do izbora mrcvarenje 

Do izbora će biti mrcvarenje, jer niko u 11 mjeseci koliko je preostalo do izbora, ne želi da napravi neki potez, a i malo je vremena ostalo. Vjerovatno mnogi očekuju promjenu političkih struktura i svi su u tom čekanju. Ovaj period od tri godine prošao je u pokušaju nekih stranaka da nešto naprave, ali su blokade koje su im pravili oni koji žele ostati na vlasti bile veće od dobrih namjera političkih stranaka koje razmišljaju o ekonomiji, kvalitetu života i društvenom razvoju - kazao je Vukadinović za Avaz.ba.

Kako kaže, svi sada zauzimaju neke pozicije i busije u nadi da će u oktobru naredne godine dobro proći.

  - Građani BiH bi u oktobru trebali dobro razmisliti kome će dati glas i kazniti one koji su im obećavali radna mjesta, investicije i dobrobit, pa ih onda iznevjerili.  Bh. građani trebaju dati glas onim političkim subjektima u koje se ima povjerenje da mogu napraviti bolje uslove za život i koji insistiraju na ekonomskom razvoju društva, a ne na podjelama i sukobima - smatra Vukadinović.  

Vukadinović smatra i da su se političke grupacije, koje su već dugo na vlasti - umorile od presipanja iz nemogućeg u nemoguće i ovo je prilika da neko drugi dođe na vlast-.

- Nije moguće napraviti neku koaliciju koja će ostvariti apsolutnu pobjedu na izborima, ali je moguće dati šansu i priliku da kreatori, prije svega ekonomske strukture bh. društva, budu one političke partije koje nisu potrošene i koje imaju vizije drugačije od retrogradnih - navodi sociolog i politički analitičar Srđan Vukadinović.

Američka inicijativa 

- U uslovima potpunog destrukturiranja vlasti, kada nemate većinu na skoro svim nivoima ili je ona tijesne, nikakva inicijativa ne znači puno. Građani puno više očekuju od donošenja važnih zakona, nego od nekih incijativa, navodi Vukadinović. 

Dodaje da u takvim uslovima, bez stabilne većine, teško je da bilo koja inicijativa da rezultat. 

- Ona može biti deklarativno prihvaćena, dočekana kao nekakvo spasonosno rješenje, ali to je samo izgovaranje takvih, neiskrenih riječi, kojim se samo hoće udovoljiti onima koji donose takve inicijative.  Dok se ne stabilizuje politička struktura u BiH i na entitetskom nivou, teško je očekivati da neka inicijativa može biti efikasna u smislu da građani BiH vide korist od toga - zaključio je Vukadinović u razgovoru za portal Avaz.ba.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.