BIH

Rušenjem Terminala "A", započela rekonstrukcija Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Fena

5.12.2017

Kako je bilo i najavljeno, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počeli su radovi na rušenju starog Terminala "A".

Riječ je o terminalu koji se odavno ne koristi za prvobitnu namjenu i koji se nalazi pokraj obnovljenog Terminala "B". Nakon rušenja starog Terminala "A", planirano je proširenje postojećeg Terminala "B" na tom prostoru.

- Terminal "A" je korišten za komercijalni promet od 1969. godine do početka rata 1992. godine. Nakon izgradnje Terminala "B", koristio se kao kancelarijski prostor za osoblje Aerodroma, a u njemu je bio smješten i restoran za posjetioce. Rušenju su prethodili brojni pripremni radovi u periodu od nekoliko mjeseci, uključujući postavljanje i opremanje dva montažna objekta sa svom pratećom infrastrukturom za potrebe radnika - kazala je Feni portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut.

U sklopu tih pripremnih radova, obavljeno je i preseljenje oko 120 zaposlenika iz Operativnog centra, službe ugostiteljstva i drugih službi na različite lokacije.

- Kako bi racionalizirali troškove, sva oprema sa starog Terminala "A", poput kuhinje, sistema za grijanje i hlađenje, namještaja, audio-video sistemi, te drugo iskorištena je za opremanje privremenih objekata. Izvođač radova je, također, dužan izvršiti selektiranje otpada, kako bi Aerodrom prodao sav otpad koji ima tržišnu vrijednost - kazala je Bagarić-Arnaut.

Radovi su počeli rušenjem stare administrativne zgrade. Od 1. decembra zatvoren je restoran u Terminalu "A", kako bi se mogla izvršiti demontaža opreme iz kuhinje i prenijeti u novi prostor u kontejnerskom kompleksu koji je namijenjen za restoran.

Radovi se sastoje od pripreme gradilišta, rušenja zgrade, odvoza zemlje i demontaže objekata. Procijenjena vrijednost radova je 160.000 KM. Radovi na rušenju bi trebali biti okončani do konca godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.