BIH

Čović nakon sastanka sa Plenkovićem: Neka svi logoraši tuže državu BiH

Piše: Avaz.ba

5.12.2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović i premijer Hrvatske Andrej Plenković danas su se obratili medijima nakon sastanka delegacije Hrvatske sa čelnicima HNS-a. 

Čović je istakao kako je potpuno siguran da ima podršku aktuelne vlasti u Hrvatskoj. Dodao je da Hrvati nisu nasjeli na provokacije i da niko ne želi da se bilo kome desi prošlost, kakva je bila u Bosni i Hercegovini.

- Moramo graditi našu poziciju u BiH i zadržati mjesto jednakopravnog naroda. Ovakvi razgovori trebaju biti ohrabrenje za BiH - istakao je Čović.

Također je pozvao sve logoraše, bez obzira u čijem logoru su bili, da tuže Bosnu i Hercegovinu.

- Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira čijem logoru su bili, da tuže BiH, jer sve što se dešavalo, ugrađeno je u BiH koju prepoznajemo kao Dejtonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima - rekao je Čović.

Premijer Hrvatske je novinarima kazao kako želi da sve hrvatske stranke pokažu jedinstvo, ali i ravnopravnost hrvatskog naroda. Osvrnuo se i na presudu "Prliću i ostalima" i naglasio kako ovo nije bila presuda za državu, već za pojedinca.

- Presudu ćemo poštovati, ali jasno je da nismo zadovoljni određenim dijelovima - rekao je Plenković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.