BIH

SIPA provela akciju zbog ratnog zločina u Konjicu: Među 13 uhapšenih i šef "Akrepa", odranije sumnjičen za Repovce

SIPA: Akcija izvršena i na području Sarajeva

Piše: M. Aš.

5.12.2017

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Konjica i Sarajeva uhapsili 13 osoba osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti. Uhapšeni su Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović zvani Broćeta, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Almir Padalović, Sead Jusufbegović, Senadin Ćibo, Agan Ramić, Esad Ramić. 

Pirkić i Rekić

Interesantno je da je ovo hapšenje izvedeno baš dok naš list u okviru feljtona o političkim ubistvima prenosi pisanje „Slobodne Bosne” o zločinima koji su 1992. godine potresli Hercegovinu. U konjičkom selu Repovci u julu 1992. godine ubijeno je devet Bošnjaka, vojnika i policajaca Armije RBiH, a nakon toga uslijedila je odmazda nad srpskim civilima.

Jučer je iz Tužilaštva BiH zvanično saopćeno da su uhapšeni nekadašnji dužnosnici struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a u Konjicu. Na teret im se stavljaju zločini nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

- Radi se o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine, na području Konjica i okolice, koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti s tog područja. Među navedenim zločinima, obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Upravo jučer uhapšeni Pirkić je bivši komandant jedinice „Akrepi“, čije se ime, uz ono Seada Rekića, ratnog vođe odreda „Dido” iz Pazarića i bliskog saradnika bivšeg oficira KOS-a Fikreta Muslimovića, najčešće spominje u tekstovima „Slobodne Bosne”, koje naš list ovih dana feljtonizira.

Zolje i napadač

Tako je, između ostalog, „Slobodna Bosna“ 2004. godine detaljno opisivala da je vojna istraga koju je koordinirao Muslimović namjerno tragove vodila u krivom smjeru. Taj prošle godine ugašeni sedmičnik je i 1998. pisao kako je jedna od verzija bila da su izvršioci ubistva u Repovcima pripadnici diverzantskih jedinica "Akrepi" i "Dido".

- "Akrepima" je komandovao Mithad Pirkić Mitke i bila je u sastavu TO Konjic - pisala je „Slobodna Bosna” 1998., dok je u tekstovima iz 2004. objavila saznanja da su jedinice „Lešinari”, „Akrepi” i Vojna policija raspolagali „zoljama“ koje su ispaljene na vozilo u kojem je bilo devet nesretnih vojnika i policajaca ARBiH, a da je ranjen i napadač na ovo vozilo te da je u pitanju vojnik jedinice „Akrepi” Mito Novalić, koji je bio blizak Rekićev prijatelj.

Šta je otkrio Nermin Mangić  

Nermin Mangić, brat jednog od ubijenih u Repovcima kod Konjica, svjedočio je u ispovijesti za SB da su u julu 1992. nakon ubistva devet pripadnika ARBiH Redžo Balić (odležao nakon rata sedam godina za ubistva srpskih civila) i Midhat Pirkić, komandant „Akrepa”, blokirali srpska sela Zukići, Donje Selo, Bjelovčane, Džajiće, Bradinu i Brđane.

Među jučer uhapšenima, osim ova dva imena u tekstovima SB-a koje ovih dana naš list feljtonizira, spominje se i Hamed Lukomirak kao jedan iz Balićeve grupe koja je, prevozeći zarobljene Srbe u zatvor Čelebići, prvo ih odvodila u bazu „Akrepa” u Konjicu. Prema pisanju SB-a, užasno mučenje prošli su braća Veseljko i Vaso Đorđić te još jedan Srbin kojem su u autobusu odrezali uho te u toj u monstruoznoj torturi Đorđići „priznaju” da su Srbi ubili devetoricu bošnjačkih momaka.

- Kasno navečer „Akrepi” ubijaju Jelenka i Anđu Đorđić, roditelje braće Đorđić, neke Sofiju i Mariju, pale kuće. Mislim da je ubijeno 11 Srba, a ubistva nastavljaju druge jedinice po Bradini – tvrdio je Mangić u svjedočenju za SB, koja je pisala i da su se ubistva srpskih civila u znak odmazde za bošnjačke žrtve iz Repovaca proširila i na Konjic, gdje je pored porodice Golubović ubijen i vojni policajac Dragan Živak - pisala je „Slobodna Bosna”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.