BIH

Andrej Plenković: Izražavam žaljenje prema svim žrtvama i zbog zločina koji su navedeni u toj presudi

Avaz.ba

5.12.2017

Nakon sastanka u Mostaru premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović održali su konferenciju za medije, na kojoj je hrvatski premijer poručio da je Hrvatska partner i prijatelj BiH.

- To dokazujemo kontinuirano, to dokazuje intenzitet aktivnosti i odnosa koje imamo otkako sam predsjednik Vlade, stalno povećanje gospodarske razmjene i ukupnog angažiranja na svim područjima saradnje između RH i BiH, a osobito čvrsta i snažna potpora na evropskom putu BiH - rekao je Plenković, koji je izrazio žaljenje i sućut prema svim žrtvama.

- I zbog kaznenih djela i zločina koji su navedeni u toj presudi, a isto tako i za sve druge zločine koji su se dogodili na teritoriju BiH, uključujući i one prema pripadnicima hrvatskoga naroda - rekao je.

Poručio je kako želi da hrvatske političke stranke u godini pred nama pokažu jedinstvo, koheziju i da se pripreme za izborne izazove za nova predstavnička tijela i institucije BiH.

- Hrvatska želi da Hrvati u BiH, zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima, budu ravnopravni u punom smislu te riječi - kaže hrvatski premijer.

Objasnio je da Hrvatska želi pomoći BiH, okrenuti se budućnosti i voditi računa o tome da opstojnost hrvatskoga naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske državne politike u kontekstu odnosa između dvije zemlje.

- Solidarnost i potpora Hrvata u Hrvatskoj i BiH vrlo je čvrsta i jasna, a takvu politiku kontinuirano ćemo voditi - zaključio je Plenković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.