BIH

SDP-ova i DF-ova rješenja za izmjene Izbornog zakona prihvatljiva za SDA

Sa današnje konferencije za medije

Avaz.ba

5.12.2017

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH  Šefik Džaferović (SDA) kazao je danas nakon konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Federaciji o prijedlogu SDP-a i DF-a o izmjenama i dopunama Izbornog zakona da su to prihvatljiva rješenja. 

Kako je rekao, ovaj prijedlog SDP-a BiH i DF-a utemeljen je na principima prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, koji predlaže SDA, a vezan je za izbore u izbornim jedinicima za Predstavnički dom i Dom naroda BiH.



- Treba uzeti u obzir izbor imenovanih predstavnika po opisu iz 1992. godine. Svakom kantonu, kada je u pitanju raspodjela mjesta u Domu naroda, treba da ponudi po jednog člana iz svih naroda, ako postoji takva mogućnost u kantonima. Ova rješenja su prihvatljiva i odnosit ćemo se prema njima veoma ozbiljno i hoćemo li prihvatiti ove prijedloge, odlučit će Klub poslanika SDA u Parlamentu FBiH - kazao je Džaferović.

Zoran Mikulić (SDP) kazao da očekuju da će se na državnom nivou usvojiti izmjene Izbornog zakona, gdje stoji kako će se imenovati delegati u domovima naroda na svim nivoima.

- Moramo riješiti to pitanje, kako bi mogli implementirati izbore naredne godine - kazao je Mikulić.

- Uvažavajući stav Vencijanske komisije, koji kaže da se zakoni ne mogu usvajati u izbornoj godini, nas je opredijelio da ovaj zakon uputimo ranije u parlamentarnu proceduru - rekao je on.

Naveo je da ničiji prijedlog nisu odbacili, ali da je većina stranaka izjavila da taj zakon nije prihvatljiv i da odstupa od Ustava. Istakao je da zahtjev mora sadržavati presude nakon apelacije Bože Ljubića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.