BIH

Održano ročište o prijedlogu za određivanje pritvora za uhapšene Konjičane

M. Aš.

5.12.2017

U Sudu BiH održano je ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH da se za 13 osumnjičenih za ratne zločine na području općine Konjic odredi jednomjesečni pritvor.

Postpajući tužilac Stanko Blagić pritvor je zatražio, kako je rekao, zbog osnova sumnje da bi osumnjičeni boravkom na slobodi uticali na svjedoke,  saučesnike i prikrivače, te da bi puštanjem na slobodu ovih lica došlo do uznemiravanja javnosti.

On je rekao da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili ratni zločin protiv stanovništva srpske nacionalnosti u maju 1992. na području Konjica i okolnih mjesta te da sumnja prozilazi iz subjektivnih i materijalnih dokaza kao i većeg broja saslušanih svjedoka.

No, odbrane su se protivile ovom prijedlogu rekavši da je neosnovan i tražeći da se odrede druge mjere poput mjera zabrane.

Riječ je o uhapšenima Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću,  Mitku Pirkiću, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Redžu Baliću, Hamedu Lukomiraku, Almiru Padaloviću, Seadu Jusufbegoviću, Senadinu Ćibu, Aganu Ramiću  i Esadu Ramiću.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.