BIH

Prlićev advokat otvorio dušu na blogu: Objasnio zbog čega je Praljak oduzeo sebi život

Avaz.ba

6.12.2017

Haški advokat osuđenog ratnog zločinca Jadranka Prlića, Majkl G. Karnavas (Michael), na svom je blogu objavio je tekst pod naslovom "Časni prkos generala Slobodana Praljka" , u kojem se izjasnio o činu Praljka koji je, nakon što mu je potvrđena kazna zatvora u trajanju od 20 godina, popio otrov te umro.

"Romantična budala"

- Razmišljajući o zadnjim trenucima generala Praljka, vjerujem da si je zbog principa oduzeo život – ne iz straha, niti iz ljutnje, niti depresije, ili očaja, a sigurno ne iz bilo kojeg drugog razloga koji tjera ljude da samoubistvom traže mir - napisao je Karnavas.

Potom je nastavio kako "Praljak nije bio romantična budala, on nije gajio iluzije da će njegova presuda biti poništena".

- Svaki objektivni promatrač došao bi do istog zaključka. Ja svakako jesam. U najboljem slučaju, Žalbeno vijeće bi moglo smanjiti kazne, ali osude bi uglavnom ostale kakve jesu, iako prema mom mišljenju dokazi ne podržavaju činjenične nalaze i pravne zaključke Raspravnog vijeća. To posebno vrijedi za tvrdnju u optužnici o sveobuhvatnom udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem ponovne uspostave Banovine Hrvatske u granicama iz 1939. godine, kako bi se ona ili spojila s Hrvatskom ili bi bila neovisna država unutar Bosne i Hercegovine (BiH) usko povezana s Hrvatskom, te da je taj UZP uključivao trajno uklanjanje i etničko čišćenje bosanskih muslimana i ostalih ne-Hrvata iz tih područja - napisao je Karnavas.

Praljak, piše Karnavas, nije gajio iracionalnu nadu poput ostalih osoba u žalbenom postupku, niti je slušao glasine ili vjerovao zakulisnim makinacijama, prijateljstvima i navodnim naporima da se sudija usmjeri u povoljnom pravcu. 

Unaprijed određen

Praljak je bio racionalan, inteligentan i pragmatičan. Njegova je misao bila izoštrena prirodnim naukama, iako je bio jednako verziran u društvenim i humanističkim naukama: filozofiji, sociologiji, historiji, književnosti, kazalištu i kinematografiji. Iako pretpostavljam da se Praljak nadao i da je možda očekivao da će na MKSJ-u imati pravično suđenje, trebalo mu je postati bjelodano, prije dolaska u Zatvorsku jedinicu UN-a, ili nedugo nakon toga, da su osude za većinu navodnih zločina unaprijed određeno - piše, između ostalog, Karnavas. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.