BIH

Vanredna sjednica Parlamenta FBiH: Prihvaćen Nacrt budžeta FBIH za iduću godinu

A. Kuburović

Piše: M.R.S.

6.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

18:54 Prihvatanjem Nacrta Budžeta FBIH za iduću godinu okončana je današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

17:43 Kritike na budžet za iduću godinu 

Niz kritika opozicija je tokom rasprave, koja još traje, uputila zbog Nacrta Budžeta FBIH za 2018. godinu jer, između ostalog, upućen bez programa kapitalnih ulaganja, čime se krši Zakon o budžetima u FBIH. 

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a, kazao je da će se sredstva trošiti po programima Vlade, bez kontrole poslanika. 

- Planirana su sredstva za Autoceste od 183 miliona KM, ali ne znamo koje će ceste izgraditi. Oko 12,7 miliona KM planirano za zapošljavanje po određenim programima. Mi nemamo programa, nemamo kriterije – rekao je Karajbić i nagasio da nema novca ni za roditeljske kuće. 

Budžet za iduću godinu u nacrtu iznosi oko 2,87 milijardi KM. Između ostalog, za servisiranje duga sa kamatama planirano je 1,2 milijarde KM, a zaduženje u iznosu 613 miliona KM. 

17:06 Parlamentarni nadzor nad utroškom novca za brze i ceste i autoceste

Nakon dvosatne pauze, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBIH usvojili su rebalans budžeta FBIH za ovu godinu. 

Vlada FBIH je prihvatila amandman Kluba poslanika SBB-a da se, pojednostavljeno, uvede parlamentarni nadzor nad utroškom novca za brze i ceste i autoceste iz klirinškog duga, te je on postao sastavni dio prijedloga Vlade FBiH. 

Nisu prihvaćeni amandmani Kluba poslanika SDP-a da se tri miliona KM planira za Vrhovni sud FBIH, a dva miliona KM za Tužilaštvo FBIH radi provedbe antikoruptivnih zakona, odnosno formiranja posebnih odjela tih institucija. Vlada je, odbivši amandmane, pojasnila da su ta sredstva planirana budžetom za iduću godinu. 

15:02 Upitno i neodgovorno 

Faruk Ćupina, poslanik SBB-a, skrenuo je između ostalog pažnju da je u federalnim organima, prema izvještaju o izvršenju budžeta u FBiH, bilo 6.709 zaposlenih, a u rebalansima se govori o 7.210. 

- Rast broja zapošljavanja, u kontuniranom moratoriju na zapošljavanje, je upitan i neodgovoran. I to zaslužuje kvalitetno pojašnjenje – istakao je Ćupina. 

Naglasio je i da je nedavno donesena odluka Vlade o kupovini 11 putničkih auta za 390.000 KM, te da se u rebalansu predviđa povećanje stavke nabavke opreme za čak 1,2 miliona KM i iznosi ukupno više od 4,6 miliona KM, što nameće pitanje opravdanosti ovog rashoda. 

Zamjerio je što je rebalans upućen u proceduru po hitnom postupku jer je to dovelo poslanike u neprimjerenu poziciju. Ukazao je i da je suficit od 60,8 miliona KM prividan. 

Data je pauza do 16 sati kako bi se Vlada FBIh i radna tijela očlitovali o amandmanima na rebalans budžeta FBiH za ovu godinu.  

14:43 Dugovi prema poljoprivrednicima 

Svojevsrne kritike Vladi FBIH zbog rebalansa budžeta imali su i poslanici SDA, stranke iz koje dolazi i premijer FBIH Fadil Novalić. 

Bajro Makić, poslanik SDA i predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma, skrenuo je pažnju da je ovaj dom još u junu na tematskoj sjednici o poljoprivredi zadužio Vladu da se riješe svi dugovi prema poljoprivrednicima iz klirinškog duga, a ne samo dio. Dodao je da očekuje da će Vlada ispuniti ove svoje obaveze. 

Mensud Borović, takođe poslanik SDA, pitao je šta je sa obećanjem i najavama da će iz aukumulirane dobiti javnih preduzeća ići sredstva za dionicu Sarajevo-Goražde i zašto ih nema u rebalansu. 

14:28 Transparentnost o utrošku tog novca

Podsjećamo da je Klub poslanika SBB-a jutros uputio amandman na izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta kojim želi uvesti parlamentarni nadzor urtroška sredstava iz klirinškog duga namijenjenih za autioceste i brze ceste, a radi transparentnosti utroška tog novca. 

Riječ je o 107 miliona KM kroz rebalans budžeta za ovu godinu, ali je i Nacrtom Budžeta FBIH za iduću godinu za ovu namjenu planirano 183 miliona KM. 

I Klub poslanika SDp-a najavio je dva amandmana na rebalans budžeta za ovu godinu, izrazivši nezadovoljtvo što je brisana stavka koja se odnosi na implementaciju antikoruptivnih zakona. 

-Zato upućujemo amandman da se Vrhovnom sudu FBiH utvrdi tri miliona KM, a za posebni odjel Tužilaštva FBiH dva miliona KM – rekao je Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a. 

14:12 Prihvaćen Nacrt Zakona o PIO

Sa 51 glasom "za", poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBIH prihvatili su Nacrt Zakona o PIO, te je zadužena Vlada BIH da kod izrade Prijedloga Zakona o PIO uzme u obzir sve danas iznesene primjedbe, prijedloge i sugestije, ako i one koji će joj biti dostavljeni. 

Nakon toga prešlo se na razmatranje rebalansa budžeta FBIH za ovu godinu koji iznosi blizu 2,7 milijardi KM. 

Kroz rebalans se, između ostalog, klirinški dug raspoređuje za gradnju bezih cesta i autocesta, te na izmirenje dijela dugova prema poljoprivrednicima, a planirano je i sedam miliona KM za borce. 

Kkao je za "Avaz" pojašnjeno iz MInistarstva finansija FBIH, ukoliko ne bude usvojen rebalans, klirinški dug će umjesto za autoceste i brze ceste i za poljoprivrednike otići na budžetsku potrošnju. 

Riječ je o 107 miliona KM za gradnju brzih cesta i autocesta, te 7,7 miliona KM za izmirenje tek dijela duga prema poljoprivrednicma. 

13:09 Beganović: Treba riješiti problem penzija policijskih službenika kao budućih penzionera

Nacrt Zakona o PIO, o kojem se još vodi rasprava, će, sudeći prema izjavama, biti podržan danas. 

Očekuje se i ulaganje brojnih amandmana u narednom periodu kako na ovaj zakon, tako i na budžet FBIH. 

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, odgovarajući na pitanje novinara, kazao je da nema razloga da ne podrže Nacrt Zakona o PIO jer je u pitanju nacrt, te je ponovio da treba riješiti problem penzija policijskih službenika kao budućih penzionera. 

Odgovorio je da zakon jeste reformski jer predviđa prelazak sa jednog načina obračuna penzija na drugi, te se uvodi trezorki način isplate penzija, ali da je činjenica i da su neke njegove odredbe diskriminatorske prema nekim kategorijama. 

Kada je riječ o budžetu FBIH, Beganović je kazao da imaju amandman u smislu da se, kada je u pitanju novac za gradnju autocesta i brzih cesta, uvede parlamentarni nadzor. 

Rebalansom budžeta FBIH za ovu godinu planirano je 107 miliona KM za ove namjene, a budžetom za iduću godinu 183 miliona KM. 

Inače, ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare nema na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH na kojoj su prisutni predstavnici sindikata policije. 

12:31 Bankrot još niko nije proglasio

Raspravaljući, Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, je između ostalog pitao prvenstveno poslanike SDA ko je doveo Zavod PIO u bankrot, dodavši da je on u bankrotu, samo ga niko još nije proglasio. 

12:29 Tokom repliciranja Karajbiću, Osmanović je kazao da SDP ima zadaću da sruši zakon, ali da oni koji čine većinu žele uvesti za sve građane FBIH što je moguće pravedniji penzioni sistem. Rekao je i da će prosjek penzionera svih budućih penzionera biti 560 KM, a sada je 370 KM, na što je Munib Jusufović, poslanik SBB-a, upitao da li to znači da SDA prihvata prijedlog SBB-a da penzija bude 560 KM. 

12:20 Osmanović: Zakon koji stabilizira penzioni fond 

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, rekao je da se radi o zakonu koji stabilizira penzioni fond i da je to jasno i SDP-u koji zato ne želi da Vlada u tome uspije. Dodao je da je zakon trebalo da stupi na snagu još prošle godine. 

- Predlažemo da javna rasprava bude preskočena i da se Vlada brzo obrati Parlamentu sa konačnim prijedlogom da možemo računati da sa novom godinom možemo imati zakon – predložio je Osmanović. 

12:18 Hadžiabdić: Po zakonu o PIO policijski službenici imali 25 do 30 posto nižu penziju nego po sadašnjem Zakonu

Poslanicima Parlamenta FBIH obratio se Mirza Hadžiabdić u ime sindikata policije. Ponovio je da bi po zakonu o PIO policijski službenici imali 25 do 30 posto nižu penziju nego po sadašnjem Zakonu, te da je stoga veliki broj policijskih službenika počelo bježati u penziju kako bi iskoristili mogućnost da upišu poseban staž. 

Podsjetio je da je policija prepoznata u zakonima o PIO u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, te je ponovio zahtjeve da se njihov problem riješi ili kroz amandmane po kojim bi se koeficijent za policijske službenike množio sa 1,3, ili kroz tu jednu rečenicu u tekstu zakona o PIO da će se način obračuna penzije utvrditi posebnim zakonom. 

-Bilo je prijedloga iz Vlade da to ide kroz dopune Zakona o policijskim službenicima. Naš apel vama je i da zadužite Vladu da dopune Zakona o policijskim službenicima utvrdi i uputi ka Parlamentu tako da se zakon o PIO i dopune Zakona o policijskim službenicima na istoj sjednici razmatraju i eventualno usvoje – kazao je Hadžiabdić. 

Poslanicima se obratio i Almir Škrijelj u ime Koordinacije boračkih udruženja kazavši da je Ministarstvo rada i socijalne politike FBIH prihvatlo da se ispravi nepravda prema suprugama poginulih boraca i pozvao na usvajanje zakona koji to omogućuje. 

-Oko 1.100 supruga poginulih branitelja je diskriminirano. Izgubile su prava na porodičnu penziju jer nemaju djecu na školovanju. I njihova djeca su najčešće nezaposlena – dodao je Škrijelj. 

Prethodno je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBIH, ponovio najznačajnije promjene u tekstu ovog zakona u odnosu na onaj koji je ranije bio razmatran. Između ostalog, utvrđena je vrijednost općeg boda od 14 KM, svakog 15. aprila bi se usklađivale penzije sa potrošačkim cijenama i bruto domaćim proizvodom, uvećanje penzija za deset posto penzionisanim do kraja jula 1998. godine i pet posto onima penzionisanim do kraja 2007. godine. Zagarantovana penzija bi bila 634 KM, a minimalna 326 KM.

12:15 Tokom rasprave o Nacrtu Zakona o PIO Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a, rekao je da je zakon neustavan, te da ovakav kakav se nudi snižava svim budućim penzionerima penzije za 20 do 30 posto. 

-Pooštravaju se uslovi za invaliuidsku penzij. Tamo gdje su radnici ostavili zdravlje i dijelove tijela, tamo Vlada trenura strogoću – dodao je Karajbić i najavio da neće podržati ni nacrt zakona jer toliko loš.

11:12 Zbog kršenja Poslovnika, poslanici SDP-a najavili da će sami sazvati sjednicu 

Edin Mušić (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma, najavio je redovnu sjednicu za 19. i 20. decembar, vanrednu sjednicu do kraja mjeseca o Prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta BIH, koji su u proceduru uputili SDP i DF, kao i mogućnost još jedne vanredne sjednice između 25. i 31. decembra posvećene Prijedlogu Budžeta FBIH za iduću godinu ako ga Vlada FBIH bude kandidovala. 

Mušić je kazao i da je namjera da sredinom januara biude održana odgođena sjednica na čijem su dnevnom redu bili izvještaji o radu institucija, kao i tematsku sjednicu o obrazovanju koju su tražili opozicioni poslanici. 

Reagujući, Damir Mašić, poslanik SDP-a, kazao je da su tri vanredne sjednice koje su tražili već trebale biti održane ili zakazane, da se krši Poslovnik o radu Predstavničkog doma, te je najavio da će poslanici sami za dan-dva sazvati sjednicu, što im Poslovnik omogućava. 

-Govorite o zgusnutom rasporedu sada. Posljednju redovnu sjednicu ovaj dom je održao u julu. Toliko o tom zgusnutom rasporedu – dodao je Mašić. 

10:48 Telefonska komunikacija sa sindikatima policije, još bez dogovora 

Ponovo sa skoro sat vremena kašnjenja, počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBIH, na čijem je dnevnom redu Nacrt zakona o PIO, kao i rebalans budžeta FBIH za ovu godinu i Nacrt budžeta FBIH za iduću godinu.  

Sjednici prisustvuju i predstavnici sindikata policije koji traže rješenje pitanja penzionisanja policijskih službenika, s obzirom na to da zakon o PIO kakav je predložen, ističu sindikati, umanjuje njihove penzije i do 30 posto, kada ovaj zakon stupi na snagu. 

Stoga traže da uz zakon bude usvojen amandman koji je predložio Klub poslanika SBB-a, ili da u tekstu zakona o PIO u završnim odredbama bude uvrštena rečenica da će način penzionisanja policijskih službenika biti uređeno posebnim zakonom, a što im iz Vlade FBIH nisu mogli izaći u susret.

Prema nekim informacijama, jutros su iz Vlade FBIH telefonski komunicirali sa predstavnicima sindikata policijskih službenika, ali konkretnog dogovora još nema.

Ponovo sa skoro sat vremena kašnjenja, počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBIH na čijem je dnevnom redu Nacrt Zakona o PIO, kao i rebalans budžeta FBIH za ovu godinu i Nacrt Budžeta FBIH za iduću godinu.

Sjednici prisustvuju i predstavnici sindikata policije koji traže rješenje pitanja penzionisanja policijskih službenika s obzirom da zakon o PIO kakav je predložen, ističu sindikati, umanjuje njihove penzije i do 30 posto kada ovaj zakon stupi na snagu. Stoga traže da uz zakon bude usvojen amandman koji je predložio Klub poslanika SBB-a, ili da u tekstu zakona o PIO u završnim odredbama bude uvrštena rečenica da će način penzionisanja policijskih službenika biti uređeno posebnim zakonom, a što im iz Vlade FBIH nisu mogli izaći u susret.

Prema nekim informacijama, jutros su iz Vlade FBIH telefonski komunicirali sa predstavnicima sindikata policijskih službenika, ali konkretnog dogovora još nema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.