BIH

Suho meso iz Hubjera stiže i do Njemačke

Forto: Ljudi cijene domaći proizvod

Piše: Al. B.

7.12.2017

Među najtraženijim proizvodima u Goraždu u zimskim danima je pršuta koju priprema Sudo Forto, čovjek koji se prije nepune dvije decenije odlučio posvetiti poljoprivredi, poslu koji mnogi zaobilaze.  

- U ratu sam dva puta ranjen i evakuisan iz Goražda, a poljoprivredom se bavim od 1998. godine, od povratka s liječenja u Švedskoj. Morao sam nešto raditi, a s obzirom na to da sam iz takve, radne porodice, prihvatio sam se ovog posla. Hvala Bogu, zdrav sam. Od 2003. nikad nisam ovjerio knjižicu. Dobrovoljno sam 52 puta dao krv, a i danas ću dati, kome god treba. Imam 49 maraka invalidnine, svaka im čast, ja sam prezadovoljan, samo neka sam zdrav – priča nam Forto.

U početku je bilo teško, ali napornim radom postao je jedan od najvećih proizvođača u Goraždu. Ove sezone na poljima pored Drine u Hubjerima proizveo je 16 tona krompira, oko 12 tona kupusa te znatne količine paradajza, krastavca i paprike u plastenicima koje obrađuje.

- Ako pošteno radiš, a mene zna cijela čaršija, može se uspjeti. Najvažniji su rad, ali i poštenje i povjerenje koje stekneš u narodu. Tokom zime najviše sušim meso. Ovaj ukus ne može se dobiti nabrzinu, jer potrebno je ispoštovati kompletan recept koji traži pripremu prije samog sušenja. Ljudi to prepoznaju i cijene domaći proizvod. Mnogi ga nose i vani, pa mi kasnije zahvaljuju na kvalitetu. Najviše meso nose u Njemačku, a sad ga traže i iz Švedske – dodaje Forto.

Poljoprivrednik čiji radni dan počinje u 5.30 sati, a završava se kako-kad, kaže da se mora raditi i da ne može shvatiti pasivnost ljudi i toliku gužvu u politici, dok zemlja stoji neobrađena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.