BIH

Vučić: Platit ćemo naknade za korištenje hidropotencijala Drine, ali ne zato što BiH ima pravo

Fena

6.12.2017

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će Bosni i Hercegovini, odnosno općinama Srebrenica, Rogatica, Bratunac, Višegrad i Zvornik Srbija platiti dug nastao u vezi s korištenjem hidropotencijala za potrebe rada hidrocentrala "Bajina Bašta" i "Zvornik", ali ne zato što BiH ima bilo kakvo pravo ili osnovu da to traži. 

- Ako imate pravo, tražite to na nekom sudu i vidjet ćete da nemate nikakvo pravo. To su samo prazne priče za novine, zato što je Srbija laka meta, a volio bih da se razmišlja o gradnji prijateljskih odnosa - istakao je Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje o isplati duga Srbije BiH na osnovu neisplaćenih naknada za korištenje ovih hidropotencijala.

Podsjetio je da je za plavljenje 1991. i 1992. godine traženo oko 30 miliona eura, što je za Vučića potpuno besmisleno jer cijela mjesta toliko ne vrijede, ali naveo je da će Srbija dati taj novac, poklonit će ga, dodaje, no pozvao je da se Srbiji ne stavlja na teret nešto što niti jednim aktom nije presuđeno.

U Srbiji će BiH, kaže Vučić, uvijek imati partnera čak i onog koji će poklanjati novac, pozivajući da se dokumentima dokaže da to pripada Bosni i Hercegovini.

Pres-konferencija organizirana je nakon današnjeg susreta predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića s Vučićem u Beogradu.

Članovi Predsjedništva BiH stigli su sinoć u Beograd na poziv predsjednika Vučića, a tokom susreta razgovarano je o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, infrastrukturnim projektima, pitanju Kosova te razgraničenju između dvije zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.