BIH

Ispovijest Nike Pinter, advokatice zločinca Praljka: Slobodan je planirao samoubistvo, mnogo prije...

Avaz.ba

6.12.2017

Advokatica Nika Pinter, koja je pred Haškim sudom branila zločinca Slobodana Praljka, u velikom je intervjuu za AP izjavila kako vjeruje da je samoubistvo planirao mnogo prije tog kobnog dana. 

Praljak je, smatra Pinter, svojoj porodici poručio da ne dolazi na izricanje presude kako bi ih zaštitio.

Zaštita porodice

- Mogu donijeti zaključke da je u glavi imao plan kako da zaštiti svoju porodicu od takvih scena. Ali, to je samo moj zaključak koji nije utemeljen na dokazima - rekla je Pinter i potvrdila da je Praljak još 2012. godine napisao pismo u kojem je opisao kako želi da njegova sahrana izgleda.

Pinter je uvjerena da je Praljak sebi oduzeo život jer nije želio prihvatiti život u kojem je osuđen kao ratni zločinac.

- Na samom početku našeg zajedničkog rada rekao mi je: ‘Slušajte, ja nijedne sekunde ne želim biti ratni zločinac’. Mislila sam da mi želi poručiti da dam sve od sebe kako bih pronašla dokaze koji potvrđuju da nije počinio zločine. Zaista nikad nisam niti pomislila da bi mogao učiniti ovakvo što - kaže Pinter.

‘Snimak ne mogu pogledati’

Dodaje i kako su u ovih 14 godina zajedničkog rada na slučaju postali prijatelji.

- Uopće ne znam kako se sve to odvilo. Bila sam slomljena. Glavu sam spustila na ruke, ne znam kako bih to objasnila. Bio je to veliki šok za mene. Toliko me to pogodilo da nisam mogla niti snimak pogledati. I ne znam hoću li ikad moći - priznaje Pinter.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.