BIH

Sud donio odluku o spisku svjedoka odbrane

Radončić: Pojasnio način izbora ambasadora ( S. Saletović)

M. Aš. - Ad. A.

6.12.2017

U nastavku suđenja Fahrudinu Radončiću, predsjedniku SBB-a, odbrana je danas u Sudu BiH predložila spisak svjedoka koje namjerava saslušati tokom dokaznog postupka.

Odbrana je predložila da budu saslušani tužioci Božo Mihajlović i Dubravko Čampara, Rusmir Mesihović, bivši direktor KCUS-a, Eugen Šušak, Faruk Vele, bivši glavni urednik „Dnevnog avaza“, novinar Kenan Kešmer, Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Perica Stanić, direktor SIPA-e, Azra Halilović, te Fahrudin Radončić. 

Sarićkin iskaz  iz 2007. godine

Odbrana je predložila da bude saslušana i Azra Sarić, a na okolnosti svog iskaza iz 2007. godine, kada je iznijela svoja saznanja o Delalićevoj likvidaciji.  

Predloženi svjedoci Ehlimana Delalić, supruga ubijenog Ramiza Delalića Ćele, ljekar Emir Talirević, tužilac Oleg Čavka te Elvir Džibrić, prema prijedlogu odbrane, trebali bi biti saslušani na sjednici zatvorenoj za javnost.  

O statusu ovih svjedoka Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku.

 Dokazni postupak odbrane 

Tužilaštvo BiH usprotivilo se saslušanju tužilaca Mihajlovića i Čampare, ali i Mesihovića i Šuška, te Halilović, smatrajući da njihovi iskazi nisu relevantni za postupak.

No, odlukom Sudskog vijeća, kojim predsjedava sutkinja Hasija Mašović, odbijen je prijedlog odbrane da budu saslušani Stanić i Mihajlović, a o prihvatanju ili neprihvatanju svjedoka koji bi trebali svjedočiti na ročištu zatvorenom za javnost, Sud će naknadno odlučiti.  

Na narednom ročištu prvi svjedoci odbrane bit će Mesihović, Halilović, Vele i Kešmer.

Crnalić: Čović bi trebao dati  odgovarajuća objašnjenja 

Asim Crnalić, šef tima Radončićeve odbrane, pojasnio je novinarima zbog čega je odbijen prijedlog odbrane da kao svjedok bude saslušan tužilac Božo Mihajlović. 

- Sud smatra da ono što bi rekao Mihajlović nije važno za ovaj postupak. To je osnovni razlog što je Sud odbio prijedlog odbrane, odnosno da ga direktno ispitamo – rekao je Crnalić. 

Na pitanje na koje bi okolnosti trebao svjedočiti Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Crnalić je rekao na okolnosti imenovanja ambasadorice Nermane Hadžijahić i da će, „nadamo se, gospodin Čović dati odgovarajuća objašnjenja“.

 Radončić: Zna se ko predlaže ambasadore 

Na okolnosti SMS komunikacije između Radončića i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, danas je ponovo saslušan vještak FUP-a Adnan Bešlić. 

On je Sudu prezentirao dva SMS-a za koje je odbrana Radončića još ranije tvrdila da su irelevantni. Crnalić je pitao vještaka da li je imao sudsku naredbu da vještači mobitel optuženog Radončića, na šta je ovaj odgovorio da nije i da je nalaz sačinio po naredbi Tužilaštva BiH. Crnalić je ocijenio da Tužilaštvo po zakonu nije moglo tražiti od vještaka da izuzima podatke s Radončićevog mobitela, pozivajući se na Konvenciju o zaštiti ljudskih prava, koja predviđa zaštitu lične prepiske, u kakve spadaju i SMS poruke, te je ocijenio ovaj dokaz nezakonitim.  

Tužiteljica Elvira Stanojlović ovaj je SMS, u kojem Radončić odgovara Izetbegoviću na poruku sa „Hvala“, pokušala prikazati da to znači da je Fahrudin Radončić, prema članu 4., imenovao ambasadora u Sloveniji.

No, Fahrudin Radončić rekao je da se u tom trenutku i nije znalo ko će biti tačno predložen na tu poziciju, a da član Zakona jasno precizira da isključivo članovi Predsjedništva postavljaju ambasadore, a ne Fahrudin Radončić kao predsjednik jedne od parlamentarnih stranaka.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.